Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gölcük depreminde kaç kişi öldü?

Türkiye son günlerde yeniden deprem endişesi ile sarsılıyor. Geçen hafta Gölcük Körfezi’nde yaşanan 5.1 şiddetindeki depremin ardından gözler yeniden beklenen Marmara depremine çevrildi. 1999 yılında yaşanan Gölcük depreminin acısı henüz unutulmamışken 5 Şubat 2023 yılında yaşanan Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem felaketi daha büyük acılar ve kayıplar yaşanmasına neden oldu. Depremin üzerinden geçen 10 ayın ardından enkaz kaldırma çalışmaları hala devam ederken enkaz altından cesetler de çıkmaya devam ediyor. Türkiye’nin deprem kuşağında bir ülke olması bu felaketlerin her an yaşanabileceğini hatırlatıyor. Dün gece Bursa’da yaşanan 3.7 şiddetindeki deprem yeniden korku ve panik yarattı. Bu depremin ardından vatandaşlar Gölcük depreminde kaç kişinin öldüğünü araştırmaya başladı. Peki, Gölcük depreminde kaç kişi öldü? İşte bu sorunun cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2023 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2023 13:24
Kaynak: Hilal Baldemir
Gölcük depreminde kaç kişi öldü?

Türkiye deprem kuşağında ve her an deprem felaketi yaşama riskiyle karşı karşıya olan bir ülke. Yaşanan son Kahramanmaraş depreminde 50 bini aşkın insan hayatını kaybetti. 107 bin kişi ise yaralandı. Depremin 246. saatinde enkaz altından canlı çıkarılan insanlar oldu. Sadece Türkiye’de değil bütün dünya da bu felaket konuşuldu ve birçok ülkeden yardım ekipleri Türkiye’ye geldi. Yaşanan bu büyük depremin ardından gözler yeniden olası Marmara depremine çevrildi. Jeoloji uzmanları yıllardır Marmara depreminin yaşanacağını ve bu depremin 7 üzerinde gerçekleşeceği söylüyor. Geçen hafta Bursa’da yaşanan ve Yalova, İstanbul, Çanakkale ve Balıkesir’de hissedilen 5.1 şiddetindeki depremin ardından gözler yeniden olası Marmara depremine çevrildi. Vatandaşlar 1999 yılında yaşanan Gölcük depreminde kaç kişinin öldüğünü araştırıyor. Peki, Gölcük depreminde kaç kişi öldü? İşte bu sorunun cevabı…

marmara depreminde kaç kişi öldü

24 yıl önce, 17 Ağustos 1999 tarihinde sabah 03:02'de merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan 7.4 şiddetinde ve 45 saniye süren Marmara Depremi gerçekleşti. Bu deprem o zamana kadar Türkiye’de yaşanan en büyük felaketlerden biri olarak kayıtlara geçti. Ankara'dan İzmir'e kadar oldukça geniş bir alanda hissedilen depremden sonra kayda alınan resmi raporlara göre 18 bin 373 kişi öldü, 48 bin 901 kişi yaralandı ve 505 kişi de sakat kaldı.

Büyük can ve mal kayıplarına neden olan depremde 285 bin 211 ev ile 42 bin 902 iş yeri büyük hasar gördü. Türkiye tarihini derinden etkileyen ‘’Marmara Depremi’’ o tarihten itibaren her yıl hayatını kaybedenler için anma etkinliklerinin düzenlendiği bir olay oldu. Deprem Düzce ve çevresinde de etkili olmuş o bölgede de çok sayıda ev yıkılmıştı.

İllere göre hayatını kaybedenlerin sayısı:

Bolu: 270

Bursa: 268

Eskişehir: 86

İstanbul: 981

Kocaeli: 9.477

Sakarya: 3.891

Yalova: 2.504

Zonguldak: 3

Bu depremin ardından ilk 6 ay depremin merkezi olan Kocaeli Gölcük'te herhangi bir tutuklanma veya şikayet davası olmamıştır. Depremden 6 sonra yapım hatalarından çöken binaların müteahhitlerine yaklaşık 2.100 dava açılmıştır. Bu davalardan 1.800'ü kamuoyunda Rahşan Affı olarak bilinen Şartlı Salıverme ve Erteleme Yasası ile cezasız sonuçlanmıştır.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.