Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 2024? Kaç TL, kaç lira?

Vergilerde ve ceza ödemelerinde yapılan zamlardan nasibini alan kalemlerden biri de ehliyetsiz araç kullanım cezası oldu. Yapılması ne kadar yanlış ve tehlikeli olsa da bazı bilinçsiz kişiler ehliyetsiz araç kullanmaya devam ediyor. Hem kendilerinin hem de başka insanların hayatını tehlikeye atmaktan çekinmeyen bu kişiler için ağır cezai yaptırımlar uygulansa da maalesef caydırıcı olmuyor. Birçok kişi ehliyetsiz araç kullanmanın cezasını merak ediyor. Peki, ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 2024? Kaç TL, kaç lira? İşte merak edilen sorunun cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2023 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2023 14:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 2024? Kaç TL, kaç lira?

Araç kullanımı ile ilgili birçok kural ve düzenleme mevcutken bunlara uymamanın da belli başladı cezai yaptırımları vardır. Bu cezai yaptırımlardan biri de ehliyetsiz araç kullanan sürücüler içindir. 18 yaşını doldurmamış veya ehliyetine el konulmuş ehliyetsiz kişiler araç kullanarak trafikte kazalara ve beraberinde ölümlere yol açabilirler. O yüzden caydırıcı miktarda ehliyetsiz araba sürme cezaları 2023 yılı itibariyle güncellenmiştir. Bu cezalarla sürücüleri ehliyetsiz araç kullanmasının önüne geçmek hedeflenmiştir. Peki, ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 2024? Kaç TL, kaç lira? İşte detaylar…

ehliyetsiz araç kullanımı

Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 2023 - 2024?              

2023 yılında ehliyetsiz araç kullanmanın cezasına güncelleme gelmiştir. Bu cezai işlemler sürücünün ceza geçmişine göre siciline göre ve yaşına göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Eğer aracın sahibi ehliyetsiz olarak aracı kullanıyorsa bu durumda 8190 TL para cezası uygulanır. Fakat araç sahibi bu cezayı 15 gün içerisinde öderse %25 indirim uygulanır ve cezası 6143 TL olur.

alkollü araç kullanım cezası

Ehliyetsiz araç kullanan kişi aynı zamanda aracın yasal sahibi değilse bu durumda ceza iki katına çıkarılır ve böylelikle sürücüye 16.380 TL cezai işlem uygulanır. Bunun yanı sıra ehliyet sınıfına uygun olmayan bir araçla trafiğe çıkmanın cezası da 4060 TL olarak belirlenmiştir. Sürücülerin araç kullanırken ehliyetlerini yanında bulundurmamalarının cezası ise 951 TL olarak belirlenmiştir.

trafik cezası

Ayrıca alkollü ve ehliyetsiz araç kullanan sürücüler içinde ayrı bir cezai yaptırım uygulanmaktadır. Kişi ehliyetsiz araç kullandığı için 8190 TL para cezası alır eğer alkollüyse buna ek olarak 4064 TL daha cezai işlem uygulanır aynı zamanda alkollü araç kullanan sürücü belgesini ilk seferde 6 ay geri alınmaktadır.

alkollü ve ehliyetsiz sürücü cezası

Böyle büyük maddi kayıpların yanı sıra can kayıplarına da neden olmamak için ehliyetsiz bir şekilde trafiğe çıkmamaya özen gösterilmelidir.

Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.