Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bosna Hersek hangi kıtada? Bosna Hersek Avrupa ülkesi mi?

Balkanların batısında bulunan ve Adriyatik Deniz’ine kıyı olan Bosna Hersek coğrafi konumundan dolayı tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış köklü bir ülkedir. Balkanların en popüler ülkelerinden biri olan Bosna Hersek’in % 82’lik bölümünü Bosna, ’lik bölümünü de Hersek oluşturur. Özellikle Türkiye’den oldukça yoğun ziyaretçi alan Bosna Hersek ile ilgili merak edilen birçok şey bulunuyor. Ülkenin bulunduğu kıtadan ve Avrupa ülkesi olup olmadığına kadar her şey merak konusu. Peki, Bosna Hersek hangi kıtada? Bosna Hersek Avrupa ülkesi mi? işte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2023 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2023 11:31
Kaynak: Hilal Baldemir
Bosna Hersek hangi kıtada? Bosna Hersek Avrupa ülkesi mi?

Tarihin her döneminde birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmasıyla çok özel kültürel bir dokusu olan Bosna Hersek hem doğasıyla hem de mimari yapılarıyla ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor. Yıllarca farklı devletlere bağlı yaşayan Bosna Hersek bu nedenle farklı medeniyetlerinde birleştiği bir yerdir. Bosna Hersek 1992 yılı Nisan ayında Yugoslavya’dan bağımsızlığını kazanmıştır. Bunun ardından başlayan ve 1995 yılına kadar süren savaşın sonunda 14 Aralık 1995 yılında imzalanan Dayton Anlaşması ile yeniden kurulmuştur. Peki, Bosna Hersek hangi kıtada? Bosna Hersek Avrupa ülkesi mi? İşte detaylar…

Bosna Hersek hangi kıtada?

Bosna Hersek Avrupa kıtasının güney doğu, Balkan yarımadasının ise kuzey batı köşesinde bulunan ve 42-45 Kuzey enlemleriyle, 15-19 Doğu boylamları arasında yer alan bir ülkedir. Ülkenin doğusunda Sırbistan, güney doğusunda Karadağ ve kuzey ve batı yönlerinde Hırvatistan ile komşudur. Bosna Hersek’in Adriyatik Denizi’nde 20 km uzunluğunda bir sahil şeridi vardır. Bu sahil şeridi ticari amaçla kullanılan bir şerit değildir.

Bosna Hersek, günümüzde Güneydoğu Avrupa'da yer alan bir ülkedir ve birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için tarihi zenginliği ve kültür çeşitliliğiyle oldukça merak edilen bir ülkedir. Bosna Hersek Güneydoğu Avrupa’da bulunuyor fakat Bosna Hersek şu an için Avrupa Birliği üyesi değildir.

Bosna Hersek Avrupa ülkesi mi?             

Bosna Hersek Balkan ülkeleri arasında en çok ziyaretçi alan ve konumundan dolayı birçok ülkeye de yakın olmasıyla adeta bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bosna Hersek uzun süre Osmanlı İmparatorluğu'nun etkisi altında kalmıştır ve bu dönemden kalan mimari eserler ve kültürel zenginlikleriyle tanınır.

Bosna Hersek konumu dolayısıyla Güneydoğu Avrupa’da yer alan bir ülkedir. Öte yandan Bosna Hersek’in % 82’lik bölümünü Bosna, ’lik bölümünü de Hersek oluşturur. Bosna Hersek Federasyonu ülkenin % 51,48’ini oluştururken Sırp Cumhuriyeti ise % 48,52’sini oluşturmaktadır.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.