Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anneler günü ne zaman 2024? Anneler Günü ne zaman kutlanacak, nasıl ortaya çıktı?

Her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar gününde bütün dünyada milyonlarca kişi tarafından kutlanan anneler günü çocukların ve eşlerin anneleri hatırlamak ve onlara ne kadar değer verdiklerini göstermek için oldukça önemli bir gündür. Evlatlar annelerine olan sevgi ve bağlılıklarını gösterirken, eşlerde çocuklarının annelerine olan minnetini gösterir. Anneler günü için net bir gün ve tarih olmaması kafa karışıklıklarına yol açabilmektedir. Fakat her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar günü kutlanan anneler günü için net tarihi bulmak oldukça kolaydır. Peki, Anneler günü ne zaman 2024? Anneler Günü ne zaman kutlanacak, nasıl ortaya çıktı? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2023 13:28
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2023 13:28
Kaynak: Hilal Baldemir
https://www.yalovahayat.com/
Anneler günü ne zaman 2024? Anneler Günü ne zaman kutlanacak, nasıl ortaya çıktı?

Annelerin kıymeti ve değeri herhangi bir güne sığdırılamayacak kadar büyüktür fakat onların en özel hissedeceği günlerden biri de şüphesiz ki anneler günüdür. Her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar gününde anneler günü tüm dünyada kutlanmaktadır. Bu özel günde annelere hediyeler, çiçekler alınır onların ne kadar çok sevildiği ifade edilir ve değerleri bir kez daha gösterilmiş olur. Fakat anneler gününün tarihi net olmadığı için bu durum biraz kafa karışıklığı yaratabilir. Peki, Anneler günü ne zaman 2024? Anneler Günü ne zaman kutlanacak, nasıl ortaya çıktı? İşte detaylar…

anneler günü ne zaman

Anneler günü ne zaman 2024?

2024 yılına kısa bir süre kalmışken anneler günü tarihi için şimdiden araştırmalar başladı. Anneler günü annelerimize minnettarlığımızı ve sevgimizi göstermek için önemli günlerden biridir. Annelerimize sevgimizi ve bağlılığımızı göstermenin günü ve zamanı yoktur ama anneler günü onları daha fazla özel hissettirmek için bir fırsattır.

Annelerimiz varlıklarıyla hayatımıza anlam katan, dünyamızı zenginleştiren ve bizi biz yapan en önemli kişilerdir. İlk öğretmenimiz, hayat boyu yaşamımızdaki en büyük hazinemiz annelerimizdir. İşte, en kıymetli varlıklarımız annelerimizin her gün sevilmesi hatırlanması bir yana onlara dünyanın en değerli varlıkları olduklarını hissettirmek için anneler gününü unutmamak önemlidir.

Anneler günü için net bir gün ve tarih yoktur bu önemli ve özel gün her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar günü kutlanır. Bu tarihte her yıl değişkenlik gösterdiği için şimdiden araştırmalar başladı.

Her yıl Mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanan Anneler günü tarihi bu yıl yani 2024 yılında 12 Mayıs 2024 Pazar gününe denk geliyor.

anneler günü 2024

Anneler Günü ne zaman kutlanacak, nasıl ortaya çıktı?

2024 yılında anneler günü 1 Mayıs Pazar günü kutlanacak. Öte yandan anneler gününün ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı en çok merak edilen sorular arasında. Anneler günü her yıl dünyanın dört bir yanında kutlanan annelerimize olan minnettarlığımızı, sevgimizi ve bağlılığımızı göstermek için bir fırsattır. Anneleri onurlandırmak için geçmiş tarihlerde de festivaller ve kutlamalar yapılmıştır. Fakat anneler gününün nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı ile ilgilide birden fazla rivayet vardır.

Bunlardan ilki geçmişe dair kaynaklarda yer alan bilgilere göre Yunan mitolojisinde kral Zeus’un annesi Rhea için ilkbaharda kutlamalar yaptırdığı ve bunun haricinde Payen geleneklerine göre ilkbaharda doğanın yeniden canlanması ve hayata dönüşü kutlanıyor.

anneler günü tarihi

Bir diğer rivayete göre ise Eski Romalılar’da, Hz. İsa’nın doğumundan yaklaşık 250 yıl önce var olan ana tanrıça olan Kybele’nin onuruna Hilaria adında bir bahar festivalini kutlanırmış.

Farklı bir kaynağa göre ise ABD’de başlayan ve Anneler Günü’nün kaynağını oluşturan kadın hareketlerinin örnek olmasıdır. Amerika Birleşik Devletleri’nde etkili bir yazar ve şair olan Julia Ward Howe 1870’te Boston’da güçlü bir Anneler Günü Bildirisi yayınladı ve Anneler Günü’nde resmi tatil ve kutlamaların ilan edilmesi talebinde bulundu. Julia’nın bu fikri büyük yankı uyandırdı ve oldukça ilgi gördü fakat bu isteğini hayata geçiremedi.

Günümüzde en çok kabul gören ve anneler gününün ortaya çıkışı olarak gösterilen kaynak ise Anna Jarvis'in, annesi vefat ettikten sonra bu günden esinlenerek Anneler Günü'nü ilan etmesi olarak gösterilir.

anna jarvis

Rivayete göre, Ann Reeves Jarvis, 1876 yılında 12 yaşındaki kızı Anna Jarvis'in de aralarında bulunduğu öğrencilerine bir sabah, ''Umuyorum ki bir gün birileri insanlığa yaptığı yardımlarından dolayı unutulmaz bir anneler gününde anılır.'' Sözlerini kullandı. Anna Jarvis, o günü hiç unutmadı.

Tarihler 1905 yılının mayıs ayının ikinci pazar gününü gösterirken Anne Jarvis annesini kaybetti. O dönem 41 yaşında olan Anna Jarvis, annesine yaşarken yeterince ilgi göstermediğini düşünerek fazlasıyla üzülmeye ve dertlenmeye başlamış.

Ardından Jarvis, annesi öldükten 2 yıl sonra 1907 yılında acısını bir nebze olsun dindirmek için arkadaşlarıyla birlikte mayıs ayının ikinci pazar günü, hayatta olan ve olmayan tüm anneler için bir kutlama yapmaya karar verdi.

Bu kutlama yaygınlaşarak ilerleyen yıllarda daha çok kişi tarafından kutlanmaya başladı. Anna bu günün daha fazla yaygınlaşması için Anneler Günü’nü kutlamak adına, küçük çocuklar tarafından annelerinin onuruna takmalarını istediği karanfiller göndermeye başladı. Bu fikir yıllar içerisinde büyük bir popülerlik kazandı ve daha fazla yaygınlaştı.

1912 yılına gelindiğinde Anna Jarvis, “Mayıs’ın İkinci Pazar günü, Anneler Günü, Kurucu Anna Jarvis” ifadesinin ticari tescilini ve marka adını aldı ve Uluslararası Anneler Günü Derneği’ni kurdu.

Anna Jarvis 1948 yılında hayatını kaybetmiştir fakat o günden sonra her zaman ‘Anneler Günü’nün Kurucusu’ ve ‘Anneler Günü’nün Annesi’ olarak kabul edilip o şekilde anılmıştır.

Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.