Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Android deprem uyarı sistemi nasıl yapılır, açılır? Google deprem uyarı sistemi nasıl aktif edilir?

Türkiye şubat ayında büyük bir deprem felaketi yaşayarak bir kez daha deprem gerçeği ile yüzleşti 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremin ardından medyada büyük yankı uyandıran deprem öncesi uyarı sistemi ile Türkiye’de yeni bir gündem oluştu. Yalnızca Android cihazlarda bulunan deprem uyarı sistemi deprem olmadan 2 dakika önce telefonlara deprem saatini ve şiddetini bildirim olarak iletiyor. Bu sayede bildirimi alan kişiler deprem gerçekleşmeden bulundukları yerden güvenli bir yere geçmek için zaman kazanıyor. Peki, Android deprem uyarı sistemi nasıl yapılır, açılır? Google deprem uyarı sistemi nasıl aktif edilir? İşte bu soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2023 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2023 14:14
Kaynak: Hilal Baldemir
Android deprem uyarı sistemi nasıl yapılır, açılır? Google deprem uyarı sistemi nasıl aktif edilir?

Türkiye olması Marmara depremi için büyük bir korku ve endişe duyarken 4 Aralık tarihinde Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 şiddetindeki deprem tüm Marmara bölgesinde büyük bir paniğe neden oldu. Başta Bursa ve Yalova olmak üzere İstanbul, Çanakkale ve Balıkesir’de de hissedilen deprem akıllara beklenen Marmara depremini getirdi. Vatandaşlar büyük bir korku ve panikle sokaklara akın ederken Android cihaz kullanan kişilere 10.44’te meydana gelen deprem için 10.42’de deprem uyarı bildirimi gönderilmiş. Uyarıda depremin gerçekleşeceği bölge, şiddeti ve saati yer alıyor. Peki,  Android deprem uyarı sistemi nasıl yapılır, açılır? Google deprem uyarı sistemi nasıl aktif edilir? İşte detaylar…

android deprem uyarı sistemi

Android deprem uyarı sistemi nasıl yapılır, açılır?

Android deprem uyarı sistemi telefonların "konum" ayarları üzerinden aktifleştirilebiliyor. Android işletim sistemi, bu uygulama ile her depremin algılanacağının garanti etmiyor. Zira telefonunuz yakın çevrenizde 4,5 ve üzeri büyüklükte meydana gelen depremleri size uyarı olarak göndermek için konumunuzu kullanıyor. Fakat geri dönüşlere bakıldığında birçok deprem için kullanıcılara uyarı geldiği görülüyor. Uygulama size bu uyarıları, SharkeAlert tarafından sağlanan verilerle gönderiyor.

Deprem uyarı sistemi şimdilik yalnızca Android cihazlarda bulunuyor. Bu uygulamayı aktifleştirmek için izlenecek yollar şu şekilde:

* Ayarlar bölümünü açın

* Konum servisine tıklayın

* Bir sonraki aşamada "Deprem Uyarıları" butonuna tıklayın

* Son aşamada ise sistemi aktif hale getirin

google deprem uyarı sistemi nasıl çalışır

Google deprem uyarı sistemi nasıl aktif edilir?

Google deprem uyarı sistemi aktif olarak yalnızca Android cihazlarda çalışmaktadır İOS cihazları için şu an böyle bir sistem mevcut değildir. Bu deprem uyarı sistemi telefonunuzun konum ayalarına bağlı olarak çalışır ve bulunduğunuz bölge ve yakınlarında yaşanacak depremleri size 2 dakika öncesinden bildirir. Sistem bu konuda yüzde yüz bir garanti vermez çoğunlukla uyarı bildirimi gittiği gibi gitmediği depremler de mevcuttur.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.