Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

FED faiz oranları düşecek mi? Altın neden düşüyor?

Son dönemlerde ekonomide yaşanan inişli çıkışlı hareketler piyasaları oldukça etkiliyor. Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararları borsada hareketliliğe neden olurken döviz de ve altında da iniş çıkışlara neden oluyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) son olarak yaptığı toplantı ile politika faizini 500 baz puan artırarak oranı yüzde 30’a yükseltmişti. Piyasalar tarafından tahmin edilen bu artış borsada da hareketliliğe neden olmuştu. Piyasalarda yakından takip edilen FED faiz kararı son olarak temmuz ayında açıklanmıştı. Peki FED faiz oranları düşecek mi? Altın neden düşüyor? İşte merak edilen soruların cevabı...

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2023 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2023 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
FED faiz oranları düşecek mi? Altın neden düşüyor?

Türkiye piyasalarında yakından takip edilen FED’in faiz kararları temmuz ayında açıklanmıştı. Son olarak 19-20 Eylül tarihlerinde toplantı yapan FED Eylül ayı faiz kararını açıklamıştı buna göre, ABD Merkez Bankası politika faizini yüzde 5,00-5,25 aralığına yükselttiğini açıkladığını duyurmuştu. FED faiz kararı ardından piyasalarda yeniden hareketlilik başlamıştı. Peki FED faiz oranları düşecek mi? Altın neden düşüyor? İşte merak edilen soruların cevabı...

fed faiz oranları düşecek mi

FED faiz oranları düşecek mi?

Eylül ayı faiz kararı ardından FED faizi 25 baz puan artırarak 5,00-5,25 aralığına yükseltmişti. Böylelikle FED faiz oranı son 22 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) yetkililerinin tahminlerine göre FED 2023 yılı sonuna kadar 25’er baz puanlık iki faiz artışı daha gerçekleştirebilir.

fed eylül ayı faiz kararı

FED faiz düşürme kararı alırsa, kısa ve orta vadede dolar değer kaybeder. Altın fiyatı ise uluslararası piyasalarda dolar kuru cinsinden fiyatlandırıldığı için doların düşmesiyle ons altın fiyatı değer kazanacaktır.

FED güçlü faiz artırımına devam ederse, güveni liman mantığıyla doların dünya genelinde güç kazanması ve fiyatlarının gerilemesi ve baskılaması beklentiler arasında.

altın fiyatları neden düşüyor

Altın neden düşüyor?

Son birkaç haftadır düşüş trendi gösteren altın piyasalarda endişeye neden oluyor. Düşüşün sebebini merak edenler arama motorlarında altın neden düşüyor? sorusunu aratıyor. Piyasalar şu an ABD merkez bankası FED’den gelecek enflasyon verilerini bekliyor. Altın fiyatları doların son 10 aydaki zirvesinden düşmesinden sonra düşüş seyrine geçti ve bir süredir bu şekilde devam ediyor. Eylül ayında FED’in faiz kararını açıklaması altında Eylül ayında da ciddi kayıplar yaşanmasına neden oldu ve bu kayıpların büyük bir bölümü ABD merkez bankası FED'in, faiz oranlarının daha uzun bir süre yüksek kalacağını açıklamasının ardından geçtiğimiz hafta gerçekleşti.

Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.