Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dolar yıl sonuna doğru zirveye tırmanıyor!

Yıl sonu dolar tahmini 30 olan analistlerin tahminlerinin gerçekleşmesine ramak kaldı. Dolar yeni güne tarihi bir zirveyle başladı. Böylelikle TL'nin yıl başından beri dolar karşısındaki kaybı yüzde 35,6'ya ulaştı.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2023 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2023 10:52
Kaynak: Hilal Baldemir
Dolar yıl sonuna doğru zirveye tırmanıyor!

Eylül ayından bu yana sınırlı yükselişini sürdüren dolar her hafta yeni bir rekorla zirveyi görüyor. Dün yatay bir seyirde günü kapatan dolar önceki kapanışının hemen altında 28,99'dan günü tamamladı. Dolar kuru yeni güne ise zirveden başlayarak yeni bir rekor kırdı. Dolar/TL saat 10.30 itibarıyla yüzde 0,2 artışla 29,05'ten işlem görüyor.

Aynı yükseliş euro ve sterlinde de devam ediyor. Aynı dakikalarda euro/TL 31,35'ten, sterlin/TL ise 36,42'den satılıyor.

Herkes FED kararını bekliyor

Analistlerin ve yatırımcıların gözü uzun süredir FED tarafından açıklanacak yılın son faiz kararındaydı ve buna bağlı olarak ons altında yükseliş devam ediyordu. ABD Merkez Bankasının (Fed) bugün açıklayacağı yılın son faiz kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamaların yatırımcıların odağına yerleştiği görülüyor.

Dün ise ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi açıklandı ve tahminlere göre kasımda aylık bazda değişim olmayacağı yönündeki piyasa beklentinin aksine TÜFE yüzde 0,1 artarken, yıllık bazda ise yüzde 3,1 artışla beklentiler doğrultusunda gerçekleşmiş oldu. ABD’de yavaşlamaya devam eden yıllık enflasyon son 5 ayın en düşük seviyesini kaydetti. Faiz kararı öncesi, para piyasalarındaki fiyatlamalarda FED’in martta faiz indirimlerine başlama ihtimali yüzde 45, mayısta başlama ihtimali ise yüzde 75 seviyesinde tahmin ediliyor..

Finans Analistleri, FED’in gerçekleştireceği art arda üçüncü ve yılın son toplantısında politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmasına kesin gözüyle bakıldığını, Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmelerinde Bankanın gelecek dönem para politikasına ilişkin ipuçları aranacağını dile getirdi.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.