Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ortaokul ve liselerde ortak sınav tarihi belli oldu! Ortaokul ve liselerde ortak sınavlar ne zaman yapılacak? Sınavlar neye göre yapılacak?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı yeni kararla ortaokul ve liselerde ortak sınav sistemine geçildi. Yeni sisteme göre ortaokul ve liselerde ülke genelinde ortak yazılı sınav yapılacağı açıklandı. Buna göre her sınıf için her dersin sınavı farklı tarihlerde yapılacak. Peki ortak sınavlar hangi tarihlerde yapılacak? İşte merak edilen sorunun cevapları…

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2023 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2023 11:38
Kaynak: Hilal Baldemir
https://www.yalovahayat.com/
Ortaokul ve liselerde ortak sınav tarihi belli oldu! Ortaokul ve liselerde ortak sınavlar ne zaman yapılacak? Sınavlar neye göre yapılacak?

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre ortaokul ve liselerde ortak sınav yönetmeliğine geçiş yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, ülke genelinde yapılacak ortak yazılı sınavların hangi kademelerde, hangi derslerde ve hangi tarihte yapılacağına ilişkin kararın yer aldığı resmi yazıyı İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdi.

ortaokul ve liselerde ortak sınav

Ortak sınav ne zaman yapılacak?

Resmi yazıya göre ortak sınavlar, 2023-2024 eğitim öğretim yılı 1. dönem 2. yazılı sınavları, 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için 26 Aralık 2023 Salı günü, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık 2023 Çarşamba günü ülke genelinde aynı anda yapılacak.

Ortak sınav uygulaması nasıl yapılacak?

Ortak yazılı sınavlar ülke veya il ve ilçe genelinde yapılacak. Sınavların zorluk ve kapsam açısından okullarda yapılan diğer yazılı sınavlar gibi olmasına dikkat edilecek ve öğrencilerin değerlendirilmesinde bu sonuçlar kullanılacak.

Sınav sonuçlarına göre eksik öğrenme görülen konular ve kazanımlar için ders içerisinde telafi değerlendirmeleri yapılacak.

Fakat gerek ülke geneli gerek il ve ilçe genelinde ortak sınav uygulamasında öğrencilerin sıralanması, okulların karşılaştırılması gibi uygulamalara müsaade edilmeyecek.

Ortak sınav uygulamasındaki asıl amaç, eğitim müfredatının uygulanmasında ortak birlik sağlamak ve öğrencilerin geçerli, güvenilir ölçme araçları ile değerlendirilmesine olanak sağlamak olacak. Öğrencilerin mümkün olduğunca ülke genelinde aynı seviyede eğitim almasını sağlamak olacak.

Ülke, il veya ilçe geneli ortak sınavların sonucuna göre öğrenci toplu listeleri yayınlanmayacak. Okullar arası karşılaştırmalı veri çıkarılması gibi işlemler yasak olacak.

Sınava katılamayanlar için mazeret sınavı

Ortak sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavları yapılacak. Ülke ve il ve ilçe geneli ortak yazılı sınavların mazeret sınavı tarihleri milli eğitim müdürlüklerince ayrıca duyurulacak ve okul müdürlükleri tarafından e-Okul'a girilecek.

Hilal Baldemir / Yalova Hayat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.