Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ortak sınav nasıl, ne zaman, hangi sınıflarda yapılacak? MEB'den açıklama geldi!

MEB tarafından yapılan açıklamaya göre atık ortaöğretim ve liselerde ortak sınav yapılacağını dile getiren Matematik Öğretmeni Nazlı Şayir yapılacak sınavlara dair açıklamalar yaptı ve sınav sisteminin nasıl olacağını anlattı. Peki, Ortak sınav, nasıl, ne zaman, hangi sınıflarda yapılacak? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2023 11:07
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2023 11:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Ortak sınav nasıl, ne zaman, hangi sınıflarda yapılacak? MEB'den açıklama geldi!

Ülkemiz eğitim sistemi büyük bir değişime gidiyor! Matematik öğretmeni Nazlı Şayir ile yaptığımız özel görüşmede, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek yeni sınav sistemi hakkında önemli açıklamaları paylaştı. Ortak sınav ile ilgili birçok soru soruluyor ve merak ediliyor. Matematik öğretmeni Nazlı Şayir, ortak sınav ile ilgili detayları Yalova Hayat Gazetesi'ne açıkladı. Peki, Ortak sınav, nasıl, ne zaman, hangi sınıflarda yapılacak? İşte bu devrimsel değişikliklere dair ayrıntılar:

Hangi Sınıf ve Derslerden Ortak Yazılı Sınav Yapılacak

Hangi Sınıf ve Derslerden Ortak Yazılı Sınav Yapılacak?

Artık ülke genelinde, il ve ilçelerde, hatta okullarda dahi ortak yazılı sınavlar düzenlenecek. İşte bu yeni sistemin ilk aşamaları:

Bakanlık Tarafından Belirlenen Dersler: Bakanlık, ülke genelinde hangi sınıf düzeylerinde ve hangi derslerde ortak sınav yapılacağını açıklayacak. Örneğin, 2023-2024 öğretim yılında 6. sınıf Türkçe ve matematik derslerinin 1. dönem 2. yazılıları ile 2. dönem 1. yazılıları, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ve matematik derslerinin 1. dönem 2. yazılıları ile 2. dönem 1. yazılıları ortak yapılacak.

İl veya İlçe Geneli: Bakanlık dışında, il veya ilçe genelinde de ortak yazılı sınavlar düzenlenebilecek. Bu sınavların hangi derslerde ve sınıf düzeylerinde yapılacağı il millî eğitim müdürlükleri tarafından okullara duyurulacak.

Birden Fazla Şubede Okutulan Dersler: Birden fazla şubede okutulan derslerin sınavları ortak yazılı sınav olarak yapılacak.

Ortak Yazılı Sınav Soruları Nasıl Olacak?

Yeni sistemle birlikte ortak yazılı sınavlarda soruların türü de değişiyor:

  • 2023-2024 öğretim yılı için Bakanlıkça belirlenen sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılacak. Ancak alt yapı hazırlandıktan sonra bu sınavlarda açık uçlu sorular da kullanılabilecek.
  • Diğer tüm ortak yazılı sınavlar ile diğer yazılı sınavlar açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacak.

Ortak Yazılı Sınavlar Nasıl Uygulanacak?

Ortak yazılı sınavların uygulanma aşamaları şu şekilde olacak:

  • Sınav soruları Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak okullara gönderilecek.
  • Sınavlar okulda görevli öğretmenler tarafından yapılacak.
  • Sınavların değerlendirmesi ise okul veya Ölçme Değerlendirme Merkezi Müdürlükleri tarafından yapılacak.

Ortak Yazılı Sınavlar ve Güvenirlik

Peki, bu yeni sistemde okul öğretmenleri tarafından yapılacak sınavların güvenirliği nasıl sağlanacak? Nazlı Şayir, bu konuda şunları söyledi:

"Ülke ve il geneli ortak yazılı sınav uygulamasının okullarda öğretmenler tarafından uygulanan sınavlardan tek farkı soru ve cevap anahtarlarının merkezden hazırlanacak olmasıdır. Nasıl ki okulda öğretmenlerimiz kendi yaptıkları sınavın güvenliğini sağlıyorsa bu sınavlar da kendi sınavları olduğundan aynı hassasiyeti göstereceklerdir."

Sınav Sorularını Kim Hazırlayacak?

Sınav soruları aşağıdaki kurumlar tarafından hazırlanacak:

Bakanlık (ülke geneli ortak yazılı sınavlar)Ölçme Değerlendirme Merkezi Müdürlüğü (il geneli ortak yazılı sınavlar)İlçe sınıf/alan zümreleri (ilçe geneli ortak yazılı sınavlar)Eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri (okul geneli ortak yazılı sınavlar)

Ortak Yazılı Sınav Soruları Hangi Kaynaklardan Hazırlanacak

Ortak Yazılı Sınav Soruları Hangi Kaynaklardan Hazırlanacak?

Ortak yazılı sınav soruları, ders kitapları ve kazanımlara göre hazırlanacak.

Öğrencilere Özel Hazırlık Gerekiyor mu?

Ortak yazılı sınavlara özel bir hazırlık yapmanıza gerek yok. Soruların kapsamı ve zorluk derecesi okulda yapılan sınavlarla aynı olacak. Öğrencilerin düzenli devam etmeleri, ders kitaplarındaki etkinliklere dikkatli bakmaları başarılı olmaları için yeterli olacaktır.

Özel Okullar da Katılacak mı?

Evet, özel öğretim kurumları da ortak yazılı sınavlara katılacak. Hem resmî hem de özel okullar Yönetmelikte belirtilen tüm kurallara uygun çalışmalar yapacak.

Ortak Yazılı Sınavlar Nasıl Değerlendirilecek?

Ortak yazılı sınavlar diğer sınavlar gibi notla değerlendirilecek. Sınavların ağırlığı diğer sınavlarla aynı olacak. Öğrenci ya da velilerin not hesaplama konusunda herhangi bir ek çaba sarf etmesine gerek yok.

Sınav Sonuçları Nasıl Açıklanacak?

Sınav sonuçları, okul tarafından ilan edilecek. Sonuçlar, öğrencilere ve velilere okul yönetimi tarafından bildirilecek.

Yeni sınav sistemi hakkında daha fazla bilgi edinmek ve güncellemeleri takip etmek için Millî Eğitim Bakanlığı'nın resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Unutmayın ki bu değişikliklerle ilgili en güncel ve kesin bilgilere resmî kaynaklardan ulaşmanız önemlidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.