Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milli Eğitim Bakanlığı duyurdu: Ortaokul öğrencileri için 'zanaat okulu' açılıyor!

Milli Eğitim Bakanlığı eğitim sisteminde yapmaya başladığı değişiklik ve düzenlemelere bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. Bakanlıktan yapılan son açıklamaya göre ortaokul öğrencileri için ‘zanaat okulu’ projesi hayata geçirilecek.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2024 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2024 12:04
Kaynak: Hilal Baldemir
Milli Eğitim Bakanlığı duyurdu: Ortaokul öğrencileri için 'zanaat okulu' açılıyor!

Milli Eğitim Bakanlığı, akademik eğitimin yanı sıra temel meslek becerilerini keşfetmek ve geliştirmek isteyen ortaokul öğrencileri için bu yaz tatilinde "zanaat atölyeleri" olarak adlandırılan kurslar açacağını duyurdu.

Bu yeni uygulama ile meslek liselerinin kapıları, ilk kez ortaokul kademesindeki öğrenciler için de açık tutulmuş olacak. Böylelikle öğrenciler temel meslek becerilerini keşfetme fırsatı yakalayacak.

Bakanlık, bu kapsamda mesleki eğitime yönelik "Beceri Geliştirme Programı" adıyla yeni bir uygulamayı hayata geçirecek. 

10 İLDE PİLOT OKULLAR İLE BAŞLAYACAK

Ortaokul 7. sınıftan itibaren öğrencilerin meslek liselerinde ücretsiz olarak katılabileceği uygulama İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum, Konya, Mersin, Rize, Samsun, Sivas ve Şanlıurfa olmak üzere 10 ilde 196 okulda öncelikli olarak başlatılacak. Pilot uygulamanın, talep ve başarı doğrultusunda ülke geneline yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütülecek. 

Meslek liselerinde yer alan farklı mesleki eğitim sınıflarında yürütülecek "zanaat atölyeleri" olarak da anılan yeni uygulama ile ortaokul öğrencilerinin de temel becerilerinin erken yaşta keşfetmesi ve geliştirilmesi sağlanacak. 

Yeni program ile ayrıca öğrencilere erken dönemde temel mesleki becerileri keşfetmeleri ve buna yönelik kazanmaları, akademik ve mesleki başarılarını artırmaları, ileriye dönük daha geniş kariyer seçeneklerine sahip olmaları, iş hayatına uyumlarının kolaylaştırılması ile yaşam boyu öğrenme felsefesinin aktarılması amaçlanıyor. 

Beceri Geliştirme Programı'na, resmi ve özel örgün eğitim kurumlarında en az 7. sınıf düzeyinde öğrenim gören gönüllü öğrenciler katılım sağlayabilecek. İlerleyen zamanda istenilen geri dönüş sağlandığında programa lise öğrencileri de başvurabilecek. 

55 KURS ARASINDAN SEÇİM ŞANSI 

Beceri Geliştirme Programı'nın uygulanması için mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında uygulanan alanların, temel becerileri içeren derslere ait programlardan yararlanılarak toplamda "55 kurs programı" hazırlandı. 

Öte yandan kursa katılacak tüm öğrenciler, ilk olarak 8 saatlik iş sağlığı ve güvenliği eğitiminden geçecek. 

Meslek liselerinde uygulanacak programda öğrenciler, "zanaat atölyeleri"nde, yiyecek-içecek hizmetleri, bilişim, el sanatları, elektrik-elektronik, metal, gıda teknolojileri ile mobilya ve iç mekân tasarımı, grafik ve fotoğraf, tarım ve radyo-televizyon gibi çeşitli mesleki eğitim alanlarını seçebilecek. 

Kurslar arasında, bilişimde ileri teknoloji kavramları, elektronik tablolama, toprak, arazi hazırlığı, bitki bakımı, yumurta pişirme, pekmez üretimi, kolay hamur işleri, bilgisayarda fotoğraf düzenleme gibi 55 seçenek bulunuyor. Öğrenciler istek ve yeteneklerine göre bu alanlarda tercih yapabilecekler.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.