Yöresel Kültür Festivali'ne katıldılar

Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu göç ile birlikte gelen çeyiz kültürüne ait peşkirleri Başiskele Yöresel Kültür Festivali'nde sergiledi

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2024 01:21
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2024 01:21

Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu, bu yıl ikinci kez düzenlenen Başiskele Yöresel Kültür Festivali'ne katıldı. Festivalde, Balkan Batı Trakya İlleri Rumeli Türkleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile proje ortağı olarak yer alan grup, göç ile birlikte gelen çeyiz kültürüne ait peşkirleri sergiledi.

Üç gün süren etkinlik boyunca sergilenen peşkirler, ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. “Annelerin, büyüklerin sandıklarına saklanan peşkirleri gün yüzüne çıkarma hikâyesi” temasıyla hazırlanan sergi, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıdı. Peşkirlerin, genç kızların hayattan, sevgiden, evlilikten ve annelikten beklentilerini motifler ve renkler aracılığıyla ifade ettikleri çeyiz işlemelerinin sadece bir parçası olduğu vurgulandı.

Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Başkanı Zeki Gürsu, festivalde yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Kültürümüzü tanıtmak ve bu değerli mirası gün yüzüne çıkarmak bizim için büyük bir mutluluk. Başiskele Belediyesi’ne ve Balkan Batı Trakya İlleri Rumeli Türkleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’ne gösterdikleri ilgi için çok teşekkür ediyoruz" dedi. Gürsu, bu tür etkinliklerin, geçmişten gelen değerlerin hatırlanması ve yaşatılması açısından önemli bir fırsat sunduğunu belirtti.

Festivalde sergilenen peşkirler, geleneksel el sanatlarına olan ilgiyi yeniden canlandırırken, Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu’nun kültürel mirası koruma konusundaki çabaları takdir topladı.