Yeni nesil sirkte hayvanların yerini hologramları aldı

Gösterilerinde gerçek hayvanlar yerine hologramları kullanarak hayvanlara zulmetmeden sirk geleneklerini sürdürmeyi amaçlayan ve ‘yeni nesil sirk’ olarak adlandırılan Hologram Sirk Gösterisi ’ne Yalovalılardan büyük ilgi.

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2024 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2024 17:20
Hologram Sirk Gösterisi’ne Yalovalılardan Büyük Katılım

Türkiye’de ilk defa yapılan Hologram Sirk Gösterisi geçtiğimiz hafta sonunda Yalovalılar ile buluştu. Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik yoğun katılımla yapıldı. Gün boyu dört farklı seansla hayat bulan hologram sirk gösterisine her yaştan Yalovalı büyük katılım gösterdi. Sirkte ayrıca Karagöz ile Hacivat perde oyununa da yer verildi.

Sirk Geleneklerini Hayvanlara Zulmetmeden Sürdürmek

Gösterilerinde gerçek hayvanlar yerine hologramları kullanarak hayvanlara zulmetmeden sirk geleneklerini sürdürmeyi amaçlayan ve ‘yeni nesil sirk’ olarak adlandırılan Hologram Sirk Gösterisi’nde neredeyse tüm hayvanların hologramları yer aldı. Gösteri özellikle minikler tarafından büyük beğeni ile izlendi. Sirkin bir bölümü ise izleyicilerin katılımı ile sürdü.

Geleceğin Sirki Kavramı Hologramlı Gösterilerde Mi Saklı!

Hayvanat bahçeleri başta olmak üzere sirkler, yunus parkları ve dev akvaryumlar 21. yüzyılda insanın hâlâ ne kadar ilkel ve acımasız olduğunu açığa vuran şeyler arasında ne yazık ki. Herhangi bir canlının kendi isteği dışında doğal ortamından alınıp hapsedilmesi, sergilenmesi ve işkence görerek eğitilmesi hiçbir vicdana sığmaz. Alışveriş merkezinde dekorasyon gibi sergilenen köpekbalığı, komşunuzun evinde kafese kapalı bir muhabbet kuşu ya da egzotik böcekleri doğal ortamından ayırıp koleksiyon yapan bir Instagram fenomeni de hayvanların esaretini gözler önüne sermeye yetiyor aslında. Bu ticari esaretin ve işkencenin yasaklanması için atılan adımlar ise ne yazık ki çok yavaş ilerliyor. Hâl böyleyken Circus Roncalli, dünyada ilk kez olmak üzere hologram hayvanlar sergileyerek sirk geleneklerini dönüştürmek üzere bir adım atmış.

Circus Roncalli, 1976’dan bu yana hayvan şovlarıyla geniş kitleleri kendine çeken köklü bir Alman sirki. Ancak kendi sektöründeki hayvan zulmüne karşı daha fazla duyarsız kalamamış ve değişime elbette kendisinden başlamış. Belki de duyarlılıktan ziyade yakın gelecekte sirklerin yaşayacağı kısıtlama ve yasaklara karşı bir hayatta kalma taktiği.

Güldaniye Sofu Erdoğan