Yazın Kilo Vermek Mümkün mü? İşte Sırrı!

Uzman Diyetisyen Bengüsu Kat, yaz mevsimi süresince dikkatli beslenmenin ne şekilde olması gerektiğini açıkladı. Kat, özellikle yazın meyve sebzelere ağırlık verilmesinin önemine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2024 09:42
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2024 09:42

Yaz aylarında birçok kişi formda görünmek ve sağlıklı bir bedene sahip olmak için kilo vermek istiyor. Fakat artan sıcak havalar, artan sosyal etkinlikler ve tatil planları bu hedefe ulaşmayı zorlaştırabiliyor. Peki yazın kilo vermek için neler yapılmalı? İşte Uzman Diyetisyenden yaz aylarında beslenme önerileri…

“İşlenmiş gıdalardan kaçının”

Uzman Diyetisyen Bengüsu Kat, özellikle yaz mevsiminde bireylerin yemesine ve içmesine dikkat etmesi gerektiğinin önemini sıklıkla vurguladı. Tüketicilere sıcakların artmasıyla birlikte doğru beslenme konusunda yol gösteren Kat bireylerin sağlıklı ve rahat bir yaz mevsimine devam edebilmesi için yalovahayat.com’a açıklamalarda bulundu. Yaz aylarında tüketicilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini sıralayan Kat, “Artan sıcaklarda terleme ile kaybedilen suyun yerine konulması gerekiyor aksi halde halsizlik, baş ağrısı, ödem gibi problemler yaşayabilirsiniz. Günde en az 2-2.5 lt su tüketmeye özen gösterin. Suyunuzu salatalık, taze nane gibi doğal aroma vericiler ile tatlandırabilirsiniz. Lif bakımından zengin meyve ve sebzeler, tokluk hissi sağlayarak daha az yemek yemenize yardımcı olur. Her gün öğlen veya akşam öğününüzden birini mutlaka hafif sebze yemekleri veya doyurucu salatalar ile geçirmeye özen gösterin. Farkı hissedeceksiniz. Şekerli içecekler, fast food ve hazır gıdalar yerine taze ve doğal besinleri tercih edin. Mevsim meyveleri şeker ihtiyacınızı doğal yollardan karşılayacaktır” dedi.

“Yüzme ve yürüyüş ile yağ yakımını arttırın”

Yüzmenin, vücudun birçok kas grubunu aynı anda çalıştırarak kalori yakımını hızlandıracağının altını çizen Kat, “Ayrıca yüzme, eklemlere yük bindirmediği için sakatlanma riskini azaltır ve her yaştan insan için uygun bir egzersizdir yaz aylarında uygulanabilecek en etkili egzersizlerden biridir kilo vermek istiyorsanız yüzmeden fayda sağlayabilirsiniz. Açık havada yapacağınız kardiyo egzersizleri, kalori yakımınızı hızlandırır. Günün serin saatlerinde yapılan açık hava yürüyüşleri kilo vermenizi destekleyecektir” diye konuştu.

“Uyku düzeninizi korumaya özen gösterin”

Uykunun, hormonların düzenlenmesi ve metabolizmanın sağlıklı çalışması için çok önemli olduğunu vurgulayan Kat, “Kilo vermek istiyorsanız günde 7-8 saat uyumaya özen gösterin. Yaz aylarında kilo vermek, doğru stratejilerle mümkün olabilir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku ve stres yönetimi, sağlıklı bir kilo verme sürecinin temel taşlarıdır. Unutmayın, önemli olan hızlı kilo vermek değil, sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemektir” ifadelerine yer verdi.

“Sağlıklı atıştırmalar tercih edin”

Yaz mevsimini doğru ve sağlıklı bir şekilde geçirmenin püf noktalarını sıralayan Kat, “Günde en az 2-2,5 litre su içerek vücudunuzun su dengesini koruyun ve metabolizmanızı hızlandırın. Mevsim sebze ve meyvelerini tüketerek hem vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılayın hem de tokluk hissi yaşayın. Protein, kas kütlesini korumanıza ve metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olur. Tavuk, balık, yumurta ve kurubaklagiller gibi protein kaynaklarını tercih edin. Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf gibi tam tahıllar, lif içeriği yüksek olduğu için daha uzun süre tok tutar. Cips, bisküvi, hazır yemekler gibi işlenmiş gıdalar yerine taze ve doğal besinleri tercih edin. Daha küçük porsiyonlarda yemek yiyerek kalori alımınızı kontrol altında tutun. Düzenli aralıklarla küçük öğünler yemek, metabolizmanızı aktif tutar ve aşırı yeme isteğini azaltır. Meyve, yoğurt, kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklarla açlık krizlerini önleyin. Yaz aylarında kilo almak, doğru beslenme alışkanlıkları edinerek önlenebilir. Sağlıklı beslenerek hem kilo kontrolünü sağlayabilir hem de genel sağlığınızı koruyabilirsiniz. Unutmayın, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz, zinde ve enerjik bir yaz geçirmenizi sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.

M. Tunç Tanrıverdi