Yalovalılar haziran ayında hangi kitapları okudu?

Yalova’da okuma alışkanlığını sürdüren vatandaşların tercihlerine göre haziran ayında en çok hangi kitaplar ilgi gördü? Kişisel gelişimden fantastik romanlara, aşk öykülerinden çizgi romanlara kadar en çok tercih edilen türler neler oldu?

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2024 07:49
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2024 07:49
https://www.yalovahayat.com/

Online kitap mağazası İdefix’in son 6 aylık kitap okuma endeksinde yüzde 0,99 ile 11’inci sırada yer alan Yalova, 81 ilin yer aldığı listede Türkiye’nin en küçük kenti olmasına rağmen gösterdiği gelişimle dikkat çekiyor. Yalovalıların okuma alışkanlığının yanı sıra kültür, sanat ve eğitime verdiği önemi ortaya koyan sonuçlar, en çok okunan türleri de gözler önüne seriyor. Son 6 ayda en çok otobiyografi, kişisel gelişim ve dünya klasiklerini okumayı tercih eden Yalovalılar sadece vakit geçirmek için değil, aynı zamanda genel kültür seviyelerini de artırmak hedefiyle kitap tercihi yapıyor. Star AVM’de yer alan, eğlence ve kültür ürünleriyle ziyaretçilerini buluşturan D&R’ın verilerine göre Yalovalılar haziran ayında en çok klasik romanları, kuantum temalı kitapları, kişisel gelişim kitaplarını ve güncel öykü kitaplarını okumayı tercih etti.

En çok okunan kitaplar

Cehaletten Kurtulma Sanatı-Kim Kimdir?/Celal Şengör: “Tarihte kanunlar veya kurallar değil, kişiler ve onların şahsî dehâları önemlidir. Tarihin doğal kanunları olduğunu zannedenler hep hüsrana uğramışlardır. Onun için bu kitapta okuyucularıma, birkaç büyük insanın çarpıcı bulduğum yönlerini anlatmak istedim. Fakat bu biyografilerde kişilerin sosyal çevresinden ziyade fikirleriyle ve onları nasıl geliştirdikleriyle ilgilendim.”

Gel Dünyayı Keşfedelim/İlber Ortaylı: Asya'dan Avrupa'ya, Balkanlar'dan Orta Doğu'ya kadar adımladığı pek çok ülkenin ve şehrin izini sürüyor. Zihniyle çektiği fotoğrafları bilgisiyle harmanlayıp, şehirlerin geçmişten günümüze taşıdıkları kıymeti yeniden ortaya koyuyor.

Rezonans Kanunu/Pierre Franckh: Bu kitapta arzularınızı bloke edebilme potansiyeline sahip iç ve dış etkileri nasıl ortadan kaldıracağınızı, hedeflerinize dair pozitif bir imgelemeyi nasıl yapacağınızı, nasıl güçlü rezonans alanı kuracağınızı, düşünce gücünüz ve hislerinizle hayatınızda olmasını istediğiniz değişiklikleri nasıl elde edeceğinizi anlatıyor.

Bilinçaltının Gücü, Zihinsel ve Bedensel İyileşme/Joseph Murphy: Amerikalı yazar Joseph Murphy, ilahi bilimler alanındaki engin birikimi ile okurlarını bilinçaltının gücünü keşfetmeye çağırıyor. Yazarın ilk olarak 1963 yılında yayımladığı Bilinçaltının Gücü kitabı, insan zihnine dair en çok merak edilen soruları yanıtlıyor.

Var mısın?-Güçlü Bir Yaşam İçin Öneriler/Doğan Cüceloğlu: Doğan Cüceloğlu, yalnızca psikoloji kariyeriyle değil, insan hayatına dokunan ve insana dair her hikâyeden şifa çıkarabilen bilgeliğiyle bu coğrafyanın en önemli ilim insanlarından biri. Seksen yılı aşkın ömrünün bir birikimi olarak, şimdi herkesin merak ettiği “hayati” sorulara en samimi cevaplarını sunuyor.

Seni Yoran Her Şeyi Bırak/Müthiş Psikoloji: Suçluları uzakta arama, manipülatörler cinayet mahallinde dolaşan katiller gibi en yakınındakilerdir hatta en sevdiklerin... Bu kitap maruz kaldığın duygusal manipülasyonları fark etmeni, kendini korumanı ve süreci güçlü biçimde yönetmeni sağlayacak, seni yoran her şeyden kurtulmanın kapılarını açacaktır.

Kafamda Bir Tuhaflık/Orhan Pamuk: Bozacı Mevlut ile üç yıl aşk mektupları yazdığı sevgilisinin İstanbul’daki hayatlarını hikâye ediyor. 1969 ile 2012 arasında, kırk yılı aşkın bir süre Mevlut, İstanbul sokaklarında yoğurtçuluk, pilavcılık, otopark bekçiliği gibi pek çok iş yapar. Bir yandan sokakların çeşit çeşit insanla dolmasını, şehrin büyük bölümünün yıkılıp yeniden inşa edilmesini, Anadolu’dan gelip zengin olanları izler; diğer yandan ülkenin içinden geçtiği dönüşümlere, siyasi çatışmalara, darbelere tanık olur.

4 Gün 3 Gece/Ayşe Kulin: Usta romancı Ayşe Kulin, tek mekânda kurguladığı ve dört gün üç gecelik bir zaman dilimini kapsayan romanında, 1960 darbesini, okurunu sıradan görünen ama içinde hiç de sıradan olaylar yaşanmayan bir apartman dairesine konuk ederek anlatıyor. Her ayrıntısı incelikle işlenmiş Dört Gün Üç Gece, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin unutulmaz hadiselerinden birine farklı bir yöntemle, aşkla, ayna tutuyor.

Beyaz Leke/Aslı Arslan: Başarılı Avukat Eftalya Atalar, yasaklı bir kitabı okuma suçundan idam cezasına çarptırılan milletvekili babası Adnan Atalar'ı kurtarmak için çaba gösterirken hayatının dönüm noktasını yaşar.

Dünyanın En Önemli Öğrencisi/Şermin Yaşar: Ona herkes ama herkes Fikri Bey derdi. Ne de olsa o bir patron, genel müdür ve yönetim kurulu başkanıydı. Kendi krallığında mutlu mesut yaşarken bir gün şaka gibi bir telefon geldi. Ortaokula geri dönmesi gerekiyordu! Önce sorunu parayla çözmeyi denedi ama kabul edilmedi. Sonra karnı ağrıdığı için rapor almaya çalıştı, kimse vermedi. Okuldan kaçmaya kalkıştı ama başarısız oldu. Sonunda durumu kabullendi.

Veronika Ölmek İstiyor/ Paulo Coelho: Veronika her istediğine sahip görünen, renkli bir yaşam süren, yakışıklı erkeklerle gezip tozan genç bir kadın olmasına karşın mutlu değildir. Yaşamında bir şeylerin eksikliğini hissetmektedir. Başarısız bir intihar girişiminin ardından, kendini bir akıl hastanesinde bulur. Üstelik çok kısa bir ömrü kaldığını öğrenir. Zaten ölmek isteyen Veronika bu süreçte, başka dünyaların insanlarını tanırken kendi kimliğini de keşfetmeye başlar.

Şeker Portakalı/Jose Mauro De Vasconcelos: Çok yoksul bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen, dokuz yaşında yüzme öğrenirken bir gün yüzme şampiyonu olmanın hayalini kuran Vasconcelos'un çocukluğundan derin izler taşıyan Şeker Portakalı, yaşamın beklenmedik değişimleri karşısında büyük sarsıntılar yaşayan küçük Zeze'nin başından geçenleri anlatıyor.

Simyacı/Paulo Coelho: Simyacı, İspanya'dan kalkıp Mısır Piramitleri'nin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban Santiago'nun masalsı yaşamının felsefi öyküsüdür. Simyacı'nın dünya çapında bu kadar satmasının sebebi belki de kılavuzculuk ve nasihat verme niteliğinin ön planda olmasıdır.

Saklı Yürek/Ferzan Özpetek: Roma’nın merkezinde, anılarla dolu görkemli bir ev, yıllarca kilitli kalmış bir oda, şaşırtıcı bir tablo koleksiyonu, aniden kesilen tutkulu bir aşk... Saklı Yürek, farklı zaman ve mekânlarda yaşayan, her engeli aşarak birbirleriyle konuşmaktan vazgeçmeyen iki kadının ve onları buluşturan büyük sırrın hikâyesi.

Naneyi Yedik Lokantası: Eğlenceli bir babaannenin dünya turuna çıkmadan evvel küçük torunu Güneş'e bir demet nane bırakmasıyla başlar. Güneş bu naneyle ne yapmalıdır? Bir naneyle ne yapılabilir ki? Okurlar bu kitapla hayal gücünün sınırları olmadığını, bu sayede kendimizi keşfedebileceğimizi öğrenecek.

Para Ağacı/Şermin Yaşar: ara Ağacı, tembel bir çocuğun sonsuz paraya sahip olmasıyla birlikte yaşadığı değişimi hem düşündüren hem de bol bol güldüren bir dille anlatıyor. Şermin Yaşar, günümüzün en çok konuşulan konularından olan kolay yoldan para kazanma konusunu masaya yatırırken; dostluğun, emeğin, çalışmanın önemini de incelikli bir üslupla işliyor.

Serap Polat