Yalova Tarım Müdürlüğünden, şeftali üreticilerine ilaçlama uyarısı

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü, şeftalide karşılaşılan doğu meyve güvesine karşı ilaçlama zamanının geldiğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2024 04:20
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2024 04:20
https://www.yalovahayat.com/

Özellikle şeftali bahçelerine zarar veren bir meyve zararlısı olan doğu meyve güvesinin larvaları, ilkbahar mevsiminden itibaren sıcaklığa bağlı olarak temmuza kadar çıkmaya devam ediyor. Birinci döl larvaları şeftali ağaçlarının sürgünlerine saldırırken, bir larva ortalama 2 ile 5 sürgüne zarar verebiliyor. Zararlının 2’nci ve 3’üncü döl larvaları ise meyvelerle besleniyor. Bu döller geççi şeftali çeşitlerinin meyvelerine daha çok zarar veriyor. Saldırıya uğrayan sürgün solarak devrilirken, larva sürgünü terk ettikten sonra, sürgün ucu 5-7 cm uzunluğunda kuruyor.

Kullanılabilecek etken madde örnekleri ve dozları paylaşıldı

Yalova’da üreticilerin zarar görmemesi adına düzenli olarak ilaçlama uyarıları yapan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü, şeftali üreticilerini uyararak, doğu meyve güvesine karşı yapılacak ilaçlamaların, yağış ve rüzgar gibi hava şartları dikkate alınarak yapılması gerektiğini hatırlattı. İlacın etki süresine göre 15-20 gün sonra 2’nci ilaçlamanın yapılması gerektiğine dikkat çeken şube müdürlüğü, çok geçci çeşitler varsa popülasyon durumuna göre 3’üncü ilaçlamanın yapılması gerektiğini belirtti. İlaçlamada kullanılabilecek etken madde örnekleri ve dozlarını da paylaşan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü, ilaçlamaların Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile yapılması gerektiğinin altını çizerek, ilaçlama yapacak kişilerin Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesinin bulunması gerektiğini hatırlattı.

İlaçlamalar arılara zarar vermeden yapılmalı

Arıcılığın ülkemizde milli ekonomiye katkı sağladığını ve arıların, bal üretiminin yanında bitkisel üretimde tozlaşmada da büyük rol oynadığını vurgulayan İl Müdürlüğü, bu sebeple ilaçlamaların daha etkin ve arılara zarar vermeden yapılması gerektiğini hatırlattı. Arıların zarar görmemesi için de ilaçlamanın, arıların uçuş yapmadığı akşam saatlerine doğru yapılması uygun görülüyor.  Ayrıca ilaçların, reçete yazma yetkisi bulunan tarım danışmanları ile tarım ve orman müdürlükleri teknik personelleri tarafından yazılması gerekiyor.

Serap Polat