Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü, zeytin çiçeklerinin açtığı ve taç yaprakların dökülmeye başladığı bahar döneminde, zeytini çiçek nesli güvesine karşı korumak amacıyla ilaçlama yapılması gerektiğini duyurdu.
Zeytin üretimi yapılan alanlarda Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan kontrollerde yükseklik ve yön farklılıkları sebebiyle çiçeklenme ve çiçeklerin açılmasının farklılık gösterdiği tespit edildi. Bu nedenle çiftçilere bahçelerinin takibini yaparak, çiçekler yüzde 3 veya yüzde 5 oranında açtığında ilaçlama yapmaları tavsiyesinde bulunan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ayrıca yapılan bahçe kontrollerinde, zeytin çiçek tomurcuklarında pamuklu bit zararlısının tespit edildiğini ve pamuklu bit zararlısına karşı da ilaçlama yapılmasının önemli olduğunu vurguladı. İl Müdürlüğü tarafından Mayıs ayının ilk haftalarında yapılması gereken ilaçlamalarda kullanılabilecek etken madde örnekleri ve dozları da paylaşıldı.
İlaçlamaların, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile yapılması gerektiğinin altını çizen il müdürlüğü ayrıca ilaçlama yapacak kişilerin, Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesinin bulunması gerektiğini hatırlattı.
Arıcılığın ülkemizde milli ekonomiye katkı sağladığını ve arıların, bal üretiminin yanında bitkisel üretimde tozlaşmada da büyük rol oynadığını vurgulayan İl Müdürlüğü, bu sebeple ilaçlamaların daha etkin ve arılara zarar vermeden yapılması gerektiğini hatırlattı.
Arıların zarar görmemesi için de ilaçlamanın, arıların uçuş yapmadığı akşam saatlerine doğru yapılması uygun görülüyor. Ayrıca ilaçların, reçete yazma yetkisi bulunan tarım danışmanları ile tarım ve orman müdürlükleri teknik personelleri tarafından yazılması gerekiyor.
Serap Polat