Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, ocak ayı boyunca devam eden Serviks Farkındalık Ayı'na dikkat çekmek amacıyla bilgilendirme paylaşımı gerçekleştirdi. Serviks kanseri hakkında halkı bilgilendirmek için gerçekleştirilen bu paylaşımda, ‘’Serviks’te kanser öncesinde gelişen değişiklikler genellikle belirti vermez. Ancak pelvik muayene, Pap Smear testi ve HPV testleri ile erken dönemde tespit edilebilmektedir’’ diye belirtildi ve devamında ise, ‘’Bununla birlikte, aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız hemen hekiminize başvurunuz: Vajinadan, artan miktarda veya alışılmadık türde akıntı geliyorsa. Normal adet dönemi dışındaki zamanlarda lekelenme tarzında hafif kanama oluyorsa.
Normalden daha uzun süren veya daha ağır olan âdet kanaması söz konusu ise. Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama veya ağrı varsa. Menopoz sonrası kanama olursa.’’
SERVİKS KANSERİ NEDİR? (KAYNAK: SAĞLIK BAKANLIĞI)Serviks Kanseri, serviks olarak adlandırılan, rahmin alt kısmının kanseri olup bu bölgenin yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ortaya çıkabilir. Bu hücrelerde oluşan değişikler çok yavaş seyirli olup öncelikle anormal hücre, sonra prekanseröz (kanser öncüsü) hücre ve en sonunda kanser hücresine dönüşüm olur. Kansere dönüşme süreci diğer bazı kanser türlerine göre daha uzundur. Serviks Kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen 5 kanser türünden biri olarak evresine göre daha derin dokulara ve uzak organlara yayılım gösterebilir. Büyük ölçüde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen Serviks Kanseri, gelişmekte olan ülkelerde çoğunlukla genç ve sosyoekonomik açıdan yoksun kadınları etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bir ülkede Serviks Kanserinden kaynaklı ölümü engellenen kadın sayısı o ülkenin sağlık hizmetleri yönünden gelişmişliği ve kadına verilen değer ile doğru orantılıdır. Serviks Kanserinin, tarama yöntemleri ile erken tanı alındığında hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanıtlanmıştır.
Murat Can Aytemur