Yalova'da Ocak ve Şubat ayında en çok hangi kitaplar okundu?

Yalova’da 2024 yılının ilk üç ayında en çok okunan kitapları sizler için derledik. Yalovalılar en çok hangi türleri tercih ediyor? Yalova’da kitap okuma oranları ne durumda? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2024 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2024 11:10
https://www.yalovahayat.com/
En az kitap okuyan yaş grubu 65 yaş ve üzeri

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2023 verilerine göre Türkiye’de kültürel etkinliklere katılım ve kitap okuma alışkanlıklarıyla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Çalışmaya göre 12 ay içinde 15 yaş ve üzeri kişilerinin yüzde 69’u hiç kitap okumazken, yüzde 31’i ise yılda en az bir kitap okuyor. Kitap okuma oranları yaş gruplarına göre incelendiğindeyse son bir yıl içinde okul kitapları hariç tutulduğunda en çok kitap okuyan yaş grubu yüzde 50,9’la 15-24 yaş grubu. En az kitap okuyan yaş grubuysa yüzde 14,1 ile 65 yaş ve üzeri.

Yalova’da kitap okuma oranı düştü

En çok kitap okunan şehirlerin başında ise Ankara geliyor. 2’nci sırada İstanbul, 3’üncü sırada ise Eskişehir bulunuyor. Yine İzmir, Tunceli ve Muğla en çok kitap okunan şehirler olurken; Şanlıurfa, Yozgat, Adıyaman, Osmaniye ve Kahramanmaraş en az kitap okunan şehirler oldu. Yalova en çok kitap okunan şehirlerin başında gelirken son yıllarda Yalova’da kitap okuma oralarında düşüş yaşandı. Yine de kitap okumayı seven Yalovalılar, Yalova Kitabevi’nin en çok okunanlar listesini oluşturmayı başardı.

İlk 5’te psikoloji ağır basıyor

Yalova Kitabevi 2024 yılının ilk üç ayında Yalovalıların en çok okuduğu 10 kitabı sıraladı. Listenin başında Rus yazar Lev Tolstoy'un 1885'te yazdığı kısa hikâye İnsan Neyle Yaşar? yer aldı. Tolstoy “İnsan Neyle Yaşar?” eserinde insan yaşamına dair hayati sorular sorarken, bu soruları iyilik-kötülük; yaşam-ölüm, harislik-kanaatkârlık benzeri karşıtlıkları temel aldığı ahlaki bir çerçevede yanıtlar. 2’nci sırada ise Stefan Zweig tarafından yazılan novella türündeki Bir Kadının Yaşamında Yirmi Dört Saat yer aldı. 3’üncü sırada Sabahattin Ali’nin 1936 ile 1942 yılları arasında gazete ve dergilerde yayımlanan 13 hikâyesinden oluşan Yeni Dünya adlı eseri geliyor. Listenin en çok okunan 4’üncü kitabı: Türk Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ın çeşitli dergilerde yayımlanan makaleleri ve bilimsel toplantılarda sunduğu bazı bildirileri kapsayan Ortadoğu Uygarlık Mirası-I oldu. Mehmet Rauf'un ilk psikolojik roman olarak Türk tarihine geçen romanı Eylül ise listede 5’inci sırada yer aldı. Eylül Romanı ayrıca bireyin öznel yaşantısını doğrudan konu alan ilk roman olarak da bilinir.

Popüler kitaplar değerini koruyor

6’ncı sırada Ahmet Şerif İzgören’in genel bir yaklaşımla hayatın her dalında başarı ve mutluluğa giden yola ışık tuttuğu Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır kitabı yer aldı. İlhami Algör’ün sinemaya da uyarlanan eseri Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku, Yalovalıların en çok tercih ettiği 7’nci kitap oldu. Listenin 8’inci sırasında en popüler kişisel gelişim kitapları arasında yer alan ve James Clear tarafından yazılan Atomik Alışkanlıklar geliyor. Zülfü Livaneli’nin 2011 yılında yayımlanan; müziğin, bilimin, sanatın ve aşkın iç içe geçtiği romanı Serenad popülerliğini koruyarak 9’uncu sırada yer aldı. Ünlü Psikolog Gülseren Budayıcıoğlu’nun birbirinden sarsıcı hikâyelerle, görünmeyen kadınları anlattığı Görünmeyen Kadınlar kitabı ise listenin 10’uncu sırasında yerini aldı.

Serap Polat