Bitki özsuyunu emerek zarar veren Thripsler, emgi yerlerinden stiletleri yardımıyla bitkiye bakteri, mantar ve virüs hastalıklarını bulaştırarak bronzlaşmasına ve şekil bozukluğuna neden oluyor. Örtü altı kesme çiçek üretim alanlarda büyük ekonomik zarara neden olan Thrips ssp. ile kimyasal mücadelenin yanı sıra biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri de kullanılarak, zarar minimuma indirilmeye çalışılıyor.
Eğitimlere İl Müdürü Suat Parıldar da katıldı
Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından pestisitlere dayanıklılık toleransı yüksek olan Thrips spp.'ye karşı biyolojik ve biyoteknik yöntemler kullanılarak, kimyasal kullanımının azaltılması, buna bağlı olarak çevreyi korumak ve biyoçeşitliliği artırmak amaçlanıyor. Üreticilerin biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerine alıştırılması, çevre ve insan sağlığına dost uygulamaların yaygınlaştırılması ve küçük ölçekli bitkisel üretim işletmelerinin gelirlerinin artırılması hedefiyle projeyi uygulayan Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de thrips ile mücadele kapsamında Kadıköy Beldesinde üretim yapan kesme gül üreticilerine eğitim verdi.
Kesme gül üreticilerine verilen uygulamalı eğitime İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Necdet Dönmez, yetkili firma mühendisi Emrah Kural, teknik personel ve üreticiler katıldı. Bu eğitimde kullanılan entomopatojen nematod; bitki zararlısı thripslerin toprağa bırakmış oldukları yumurtaları bularak, taşımış olduğu bakterileri thrips yumurtalarına bulaştırıp zararlının ölmesini sağlıyor.
Serap Polat