Uzun yıllardır dondurma sektöründe hizmet veren, Yalova’nın tanınan ve sevilen markası Cemre Dondurma’nın sahibi Yavuz Çolak, fiyatlardaki artışı ve sektördeki sorunları Yalova Hayat’a anlattı.
Yalova sahilindeki seyyar satıcılardan dondurmacılara, cadde üzerindeki pastanelerden marketlere kadar her yerde vatandaşların kolaylıkla ulaştığı ve hem serinlemek hem de tatlı ihtiyacını karşılamak için tercih ettiği dondurmaya bu yıl yüzde 50 zam geldi. Geçtiğimiz yıl Yalova’da 15 liradan satılan dondurmanın bir topu, yüzde 50 oranındaki artışla bu yıl 30 TL’den satılmaya başlandı. Dondurmanın kilo fiyatı da 350 TL’den 600 TL’ye yükseldi. Yaz sıcaklarının kendini hissettirmesiyle ilerleyen günlerde dondurma fiyatlarında yeniden artış yaşanması bekleniyor.
Geçtiğimiz yıllarda her yaz yüzde 10 oranında artan dondurma fiyatlarının artık yüzde 50 oranında artmasının nedenlerine değinen Cemre Dondurma sahibi Yavuz Çolak, ekonomik şartların esnafı zorlaması nedeniyle dondurmacılık mesleğinin ölmeye başladığını aktardı. Mevcut dondurmacıların bu meslekteki son nesil olduğunu aktaran Çolak, “Eskiden daha çok dondurmacı vardı. Şu an sahilde 2 tane dondurmacı kaldık. Bir top dondurma 30 TL oldu. Kilosu da 600 TL oldu. Fiyatlar bütün esnaflarda aynı. Bu fiyat tabi sahilde bu şekilde ama sokak aralarındaki dondurmacıların fiyatları daha düşük olabiliyor. Artık dondurma fiyatları da hızla değişiyor. 25-30 yıl boyunca ekmekle doldurma fiyatı aynıydı. Şimdi ekmek 10 TL ama dondurma 30 TL oldu. Biz bu işe başladığımız zaman dondurmanın topu 25 kuruştu. Her gün fiyatlar değişiyor. Sütün fiyatı artıyor, salebin fiyatı artıyor, şekerin fiyatı artıyor. Dolayısıyla dondurma fiyatları da hızla yükseliyor.” şeklinde bilgi verdi.
Dondurmacıların çalışma koşulları hakkında da bilgi veren Çolak, “Bizim dondurmamız Maraş’tan geliyor ama fabrika üretimi değil. Ustalar elde yapıyorlar. Yalova Sahilinde bizim dışımızda seyyar dondurmacılar var. Onlar da biz de 4, en fazla 5 ay çalışabiliyoruz. Yağmurlu ve serin havalarda boş oturuyoruz, satış olmuyor. Ancak sıcakta iş yapabiliyoruz. Bizim kar etmemiz tamamen hava koşullarına bağlı yani bir garantimiz yok. Yazın hava çok sıcak olsa bile artık alım gücü düştüğü için eskisi kadar yoğunluk yaşamıyoruz. Geçen yaz mayıs ve haziran aylarında havalar serindi. İş yapamadık. Bizim işte bir ay bile çok önemli. En azından 90 gün güzel bir sezon geçirmemiz gerekiyor ki rahat edelim.” açıklamasında bulundu.
Serap Polat