Yalova balık pazarında bu hafta neler var? Fiyatlar ne durumda?

Endüstriyel Av Yasağı ile beraber ürün çeşitliliğinin azaldığı Yalova Balık Halinde bu hafta fiyatlar ne oldu? Tezgahlarda hangi balıklar yer aldı?

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 15:41
https://www.yalovahayat.com/

Yalova Balık Halinde aylardır devam eden durgunluk, esnafı zorlamaya devam ediyor. Haraketliliğin Temmuz ayında başlamasını öngören balıkçı esnafı, henüz beklediği ilgiyi göremedi. Marmara Denizindeki kirlilik, av yasağı ve enflasyonun da etkisiyle sürekli artış gösteren balık fiyatları, hem esnafı hem de vatandaşı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

 

2024 balık satışları açısından en kötü yıl oldu

Uzmanlar tarafından haftada bir gün balık tüketilmesi tavsiye edilse de vatandaşlar kırmızı et ve tavuk karşısında balığı pek tercih etmiyor. Tezgahlarda ürün çeşitliliğinin azalması ve Nisan ayından bu yana satışların az olması balıkçı esnafını zorluyor. Yalova’da balık severlerin ilk duraklarından biri olan Gökmen Sokak’taki Balık Hali’nde, av yasağıyla birlikte artan balık çeşitliliği haziran ayından bu yana büyük ölçüde azaldı.

Geçtiğimiz haftalarda daha çok balık türünün yer aldığı pazar tezgâhları Temmuz ayında yarı yarıya boşaldı. Balık miktarının azalması fiyatların da artmasına neden oldu. Kurban Bayramı’nda beyaz et tüketimi azaldığı için hali hazırda durgun olan işlerinin neredeyse bitme noktasına geldiğini aktaran balıkçı esnafı, bayramdan sonra okulların tatil olmasıyla birlikte daha çok müşterinin gelmesini öngörüyordu. Özellikle yabancı turistlerin balık tüketimini önemsediğine dikkat çeken esnaflar, Temmuz ayından umutlu olsa da beklentileri karşılanmadı.

Temmuz ayına girildi ancak balık çeşitliliği iyiden iyiye azalırken müşteri sayında da artış olmadı. Eylül ayına kadar işlerin açılması umuduyla dükkânını kapatmayan bazı esnaflar, 2024 yılının balık satışları açısından en kötü yıl olduğunu aktardı. Öte yandan bazı balık çeşitlerinin fiyatlarındaki artış dikkat çekti. Geçtiğimiz hafta 150 TL olan Mezgit bu hafta 200 TL’ye yükseldi. İstavrit 150 TL’den 200 TL’ye çıktı. Sardalye ise 100 TL’den 150 TL’ye yükseldi.

Yalova Balık Hali’nde bu haftanın fiyatları

Hamsi 200 TL

Mezgit 200 TL

İstavrit 200 TL

Sardalye 150 TL

Çipura 300 TL

Alabalık 180 TL

Deniz Levrek 250 TL

Olta Levrek 350 TL

Uskumru 250 TL

Karadeniz Mezgit 100 TL

Alabalık 180 TL

Norveç Somon 550 TL

Karadeniz Somon 200 TL

Dil balığı 300 TL

Tekir 200 TL

Serap Polat