Yakup Koçal, “TUFAG 'sivil toplum' tanımına en çok yakışan cemiyettir”

Yalova Turizm Folklor Araştırma Geliştirme Spor Kulübü’nün (TUFAG) kurucularından olan ve iki dönem Yalova Belediye Başkanlığı görevi yapan Yakup Bilgin Koçal ‘TUFAG Özel Gecesi’nin ardından değerlendirme yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2024 19:13
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2024 19:13
https://www.yalovahayat.com/

Yalova’nın önde gelen halk oyunları derneklerinden olan TUFAG, bu yıl 40’ıncı yılını Barış Manço Amfi Tiyatro’da düzenlediği “TUFAG Özel Gecesi” ile kutladı. 330 dansçının sahne aldığı gecede, 4 bin kişilik amfi tiyatroda boş yer kalmadı. Vali Yardımcısı İdil Özdemir Doğan ve CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan başta olmak üzere binlere Yalovalının katıldığı gecede yer alan TUFAG kurucularından Yakup Koçal, TUFAG’ın bu sürdürülebilir başarısı üzerine değerlendirmede bulundu.

“40 yılda 22 başkan geldi, geçti”

Başarıyla tamamlanan '40’ıncı Yıl TUFAG Özel Gecesi'nin unutulmaz olduğunu vurgulayan Yakup Koçal, “1984 yılında Numan Özkan'ın başkanlığında kurulan derneğe ben de tam beş yıl 2’nci başkanlık yaptıktan sonra 1989 yılından itibaren 2 yıl da başkanlık yaptım. Sonra kurumsallaşabilmek için bir karar aldık. Derneğin şahıslara bağımlı kalmaması için bir kaç yılda bir başkan değişecek ama bırakan başkan da dernek faaliyetlerinden elini ayağını çekmeyecekti. Titizlikle uygulanan bu karar neticesinde 40 yılda 22 başkan geldi, geçti. 2011 yılında sadece eski başkanların üye olabildiği TUFAG Vakfı'nı kurduk. Şehir merkezinde Cevdet Aydın Parkı'nın arkasındaki mahalle muhtarlığının olduğu bina vakfımıza aittir. Rahmetli Rahmiye Palabıyık'ın 2016 yılında bağışladığı dükkânımız da Gazi Paşa Caddesi üzerindedir.” şeklinde bilgi verdi.

“TUFAG’ın sahip olduğu mal varlığı hiç bir halk oyunları derneğinde söz konusu değil”

Kurumsal bir kimliğe kavuşan TUFAG’ın sahip olduğu mal varlığının, Türkiye’de hiç bir halk oyunları derneğinde olmadığını belirten Koçal, “İnşallah bir ay içinde tamamlanacak olan yeni tesisimiz de yaklaşık 400 bin dolara mal olmaktadır. Yeni tesisimizin neredeyse yüzde 90’ının Yalovalıların bağışıyla yapılması kurumsallaşmanın sağladığı güven duygusu sayesindedir. Kurumsal bir kimliğe kavuşan TUFAG’ın sahip olduğu mal varlığı bugün ülke çapında hiç bir halk oyunları derneğinde söz konusu değildir. Bu bağlamda şehrimizdeki dernekler arasında da 'sivil toplum' tanımına en çok yakışan cemiyettir. Muhteşem gecenin sonunda sayın milletvekili, sayın vali yardımcısı, diğer protokol mensupları ve derneğimizin eski başkanlarıyla birlikte 40’ıncı yıl pastamızı keserken derneği yeni yetişen nesillere gönül rahatlığı içinde emanet edecek olmanın huzuru içindeydik.” açıklamasında bulundu.

Serap Polat