TEMA gönüllüleri Altınova’da doğa ve kültür gezisi yaptı

TEMA Vakfı Yalova İl Temsilciliği, geçtiğimiz cumartesi günü gönüllülerine yönelik Altınova ilçesindeki Hersek Lagünü ve Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi gezisi düzenledi. Gezi, doğal ve tarihi güzellikleri keşfetmek isteyen gönüllülerin yoğun ilgisiyle gerçekleşti

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2024 01:49
Haber Güncellenme Tarihi: 11.01.2024 01:49
https://www.yalovahayat.com/

TEMA gönüllülerinin ilk durağı, Türkiye’nin 'fener hayatı’nın anlatıldığı tek müze olan Dilburnu Deniz Feneri Müzesi oldu. Helenistik Dönemden Osmanlı Dönemine kadar uzanan tarihi birikimi yansıtan müze, gönüllüler tarafından büyük beğeni topladı.

Günün ikinci durağı ise, ülkemizin önde gelen sulak alanlarından Hersek Lagünü oldu. Zengin ekosistemleri ve kuş çeşitliliği ile dikkat çeken lagün, gönüllülere eşsiz bir doğa manzarası sundu. TEMA gönüllüleri, 5 Ocak Dünya Kuş Günü’nü lagünde flamingolarla kutladı. İl Temsilcisi Arzu Demir, lagünün önemine dair bilgiler verdi. Demir, “Hersek Lagünü, çok değerli bir sulak alan ekosistemidir. Başta su kuşları olmak üzere pek çok türün barınma, beslenme ve üreme alanı olarak büyük önem taşır. En kalabalık olduğu zaman kış mevsimidir. Alan her ilk ve sonbahar döneminde Avrupa ve Afrika kıtaları arasındaki yüz binlerce kuşun geçtiği göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Alanda özellikle denizle göl arasındaki kıyı şeridinde koloni halinde üreyen önemli kuş türleri bulunmaktadır. Bunlar kara gagalı sumru, sumru, Akdeniz martısı, poyrazkuşu, küçük halkalı cılıbıt ve gümüş martıdır. Hersek Lagünü kış mevsiminde barındırdığı çok sayıda flamingo ile de Marmara Bölgesi’nde önemli bir konaklama yeridir” dedi.

Lagünden ayrılan gönüllüler, Hersekzade Ahmet Paşa Camii’ni ziyaret etti. Kesme taş örmeciliği ağırlıklı mimarisiyle dikkat çeken cami, gönüllülerin ilgisini çekti. Cami bahçesindeki 400 yıllık sakız ağaçlarının gölgesinde grup fotoğrafı çeken gönüllüler, günün son durağı olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’ne geçti.

Bahçede, 300’ün üzerinde bitki çeşidini gören gönüllüler, bitkilerin faydaları ve üretim süreçleri hakkında bilgi aldı. Tıbbi, aromatik, boya ve baharat bitkilerinden oluşan bahçe, gönüllülere doğal bir şifa kaynağı sundu.

Gezinin düzenlenmesindeki destekleri için Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral başta olmak üzere her ziyaret noktasında TEMA gönüllülerine büyük bir ilgi ile karşılayan belediyenin rehberlerine ve kuş gözlemcisi ve kuşların dostu Fatih Bülbül’e verdikleri bilgiler ile nazik ev sahiplikleri için teşekkür eden İl Temsilcisi Arzu Demir, birlikte umut yeşertmeye devam edeceklerini ifade etti.

M. Tunç Tanrıverdi