“Organ Bağışı” farkındalık çalışmaları devam ediyor

Yalova Merkez Toplum Sağlığı Merkezi, vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Gazipaşa Caddesinde "Organ Bağışı Bilgilendirme ve Farkındalık" standı kurdu.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2024 02:20
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2024 02:20
https://www.yalovahayat.com/

Sağlık Bakanlığı organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla 81 ilde gerek il sağlık müdürlükleri gerekse toplum sağlığı merkezleri aracılığıyla bilgilendirme faaliyetlerini sürdürüyor. Gönüllülük esasına dayalı olarak yürütülen ve hayat kurtarmaya dayalı bir girişim olan organ bağışı konusunda toplumda farkındalık oluşturmak hedefiyle düzenli olarak kentin işlek noktalarında stant kuran Yalova Sağlık Müdürlüğü, bu defa Merkez Toplum Sağlığı Merkezi aracılığıyla vatandaşları bilgilendirdi. 

 

BAĞIŞ YAPAN GÖNÜLLÜLERİN İŞLEMLERİ YAPILDI

Kent merkezinde açılan stantta vatandaşlara "Organ Bağışı" hakkında bilgilendirme yapan Toplum Sağlığı Merkezi personelleri, organ bağışı yapmak isteyen vatandaşların başvuru işlemlerini gerçekleştirdi. Vatandaşlara 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olan her bireyin organ bağışında bulunabileceğini aktaran sağlık çalışanları, canlı vericilerin karaciğer ve böbrek bağışı yapabildiğini de paylaştı. Bağışçıların, resmi veya yazılı vasiyetname düzenleyerek ya da yetkilendirilmiş birimlerden organ bağış kartı alarak bağışta bulunabileceğini aktaran sağlık çalışanları, Türkiye Organ ve Doku Bağış Bilgi Sistemi (TODBS) üzerinden kayıt altına alınan bağışların, E-Devlet entegrasyonu sayesinde vatandaşlar tarafından kolaylıkla görüntülenebildiğini belirtti. Ayrıca hayattayken organ bağışında bulunmamış kişilerin vefatı halinde, ailelerinin rızası ile organlarının alınabildiği bilgisini de veren görevliler, organ bağışının hayat kurtardığını vurgulayarak, herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

Serap Polat