Müsilaj kâbusu geri mi dönüyor?

Yalova’nın Doğu Sahil Bandı’nda denizde oluşan görüntü geçtiğimiz yıllarda Marmara Denizi’nde kâbus yaşatan müsilaj gerimi dönüyor sorusunu akıllara getirdi

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2023 08:30
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2023 08:30
https://www.yalovahayat.com/

Geçtiğimiz yıllarda tüm Marmara Denizi’ne kıyısı olan illerde olduğu gibi Yalova’da da yaşanan müsilaj, turizmden balıkçılığa kadar birçok alanda olumsuz yansımalara neden olmuştu. Sahilleri kaplayan müsilajla mücadele amacıyla Marmara Denizi’ne kıyısı olan iller İstanbul’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri ile bir araya gelerek sorunun çözümüne yönelik kararlar almışlardı. Yaşanan bu kâbusun ardından bir süredir denizlerde görünmeyen müsilaj Doğu Sahil Bandı’nda gözlere takılan görüntü ile yeniden kendisini hatırlattı. Oluşan görüntüye şahitlik eden vatandaşlar müsilaj kâbusu geri mi dönüyor diyerek, “Bu görüntü geçtiğimiz yıllarda sahillerimizi kaplayan müsilajı bize hatırlattı. Umarız ki bu lokal bir görüntüdür ve müsilaj yeniden geri dönmez. Aksi takdirde bu yıl yaz sezonu büyük bir darbe alır” diye konuştular. Müsilaj nedir?

Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi artan bakteriler sonucunda oluşur. Denizlerdeki müsilaj özellikle balıkçıların kâbusu olur.

Müsilaj, denizdeki biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşur. Başlangıçta belirli bir bölgede biriktikten sonra yayılmaya başlayıp sonunda su yüzeyinin geniş bir bölümünü kaplar. Denizel mikroskobik bitkiler olarak bildiğimiz fitoplankton, bunlarla beslenen hayvansal organizmalar olan zooplankton, bunları ayrıştıran bakteriler ve çürümüş parçacıklar birleşip sümüksü, yapışkan bir yapı müsilaj oluşumunu meydana getirir.

HABER/Hilal Baldemir