Mide balonu zararlı mı? Mide balonu ile kilo verilir mi?

Son yıllarda dünya genelinde sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşamın artmasıyla birlikte obezite problemi de giderek artmaktadır. Bununla birlikte milyonlarca kişi zayıflamanın yollarını ararken genellikle ilk tercih edilen yöntem spor ve diyet oluyor. Fakat birçok kişi bu yöntemlerde sürdürülebilirlik sağlayamadığı için genellikle verilen kiloları da geri alıyor. Diyet ve spor yöntemiyle uğraşmak istemeyenler ise cerrahi yöntemler başvurmayı tercih ediyor. Bu noktada karşımıza çoğunlukla tüp mide ameliyatı çıkıyor fakat bu da cerrahi ameliyat gerektiren bir işlem olduğu için herkes tarafından tercih edilmiyor. Geriye ise son dönemlerde oldukça popüler olan mide balonu yöntemi kalıyor. Peki, Mide balonu zararlı mı? Mide balonu ile kilo verilir mi? İşte merak edilen bu soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2023 13:53
Haber Güncellenme Tarihi: 30.12.2023 13:53

Son yıllarda obezite dünya genelinde artarken birçok kişi bu hastalıktan dolayı kalp-damar hastalıkları, endokrin ve diğer sistem hastalıkları, hareket etmekte zorlanma gibi sorunlar yaşıyor. Kilo vermek isteyen kişiler son yıllarda cerrahi işlemleri oldukça sık tercih ediyor. Tüp mide ameliyatı için ameliyat masasına yatmak istemeyenler daha kolay bir yöntem olan mide balonu operasyonunu tercih ediyor. Mide balonu yaptırmak isteyenler bu konuyla ilgili yoğun araştırmalar yapıyor. Peki, Mide balonu zararlı mı? Mide balonu ile kilo verilir mi? İşte bu soruların cevabı…

Aşırı kilo alımı kişilerin yaşam kalitesini etkilemenin yanı sıra psikolojik olarak da olumsuz etkilere sebep olur. Bununla baş edemeyen kişiler daha kolay kilo verme yöntemlerine yönelir. Son yıllarda bu alandan en çok tercih edilen yöntemlerden biri mide balonu işlemidir. Fakat bu işlemin zararları ve yan etkileri de merak edilmektedir. Mide balonu uygulaması herkese yapılmaz keyfi bir şekilde daha ince görünmek isteyen kişilere yapılmaz. Vücut kitle indeksi 27 ya da daha yüksek olan kişilere bu işlem uygulanabilir. Yani bu uygulama çok fazla kilolu ya da obezite seviyesindeki kişilere uygulanır.

Mide balonu uygulaması obezite sorununu tedavi etmek için dünya çapında uygulanan ve güvenilirliği kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem ameliyat gerektiren bir yöntemi değildir. Mide balonu nedir nasıl yapılır sorusuna cevap verecek olursak, mide balonu yöntemi uygulanan hastaların midelerinin iç kısmına içi suyla veya havayla dolu olan bir balon yerleştirilir. Bu işlem sırasında hastanın tamamen uyutulmasına gerek yoktur. Hasta sedasyon halindeyken bu işlem uygulanabilir.

Mide balonu işlemi ameliyatsız gerçekleşen bir işlem olduğu için, işlem sonrasında hayatı tehdit eden komplikasyonların görülme ihtimali oldukça düşüktür. Fakat mide balonu sonrası açlık hissi oluşmayacağı yanılgısına düşmek yanlış olur. Mide balonu temel olarak kişinin gıda alımını kısıtlamak için mideye yerleştirilir. Bu sayede kişi yemek yerken daha çabuk doyar ve bu şekilde gıda alımı azalmış olur.

Mide balonu uygulaması sonrası kişinin ne kadar kilo vereceği balonun takılması işleminin ardından hastanın genel tıbbi durumuna, geçmişteki kilosuna ve birçok diğer faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu nedenle mide balonu ile ne kadar kilo verilir sorusunun kesin bir yanıtı yoktur. Fakat genel bir ortalama söylemek gerekirse mide balonu takılan kişilerin 10-25 kg arasında zayıfladıkları görülmüştür. Mide balonu işlemi yapılmadan önce beklenen, hastaların yaklaşık 6-7 aylık sürede vücut ağırlıklarının -%20'lik bir kısmını kaybetmeleridir.

Mide balonu temelde vücuda giren yabancı bir madde olduğu için hasta midesinde yanma, bulantı, öğürme, ağrı, kramp ve çok nadir de olsa ülser ile karşılaşabilir. Bu yan etkiler başlangıçta görülebileceği gibi ilerleyen zamanlarda da görülebilir.

Hilal Baldemir