Haftanın her pazartesi, çarşamba ve cuma günleri Yalova Kapalı Pazaryerinde kurulan meyve ve sebze pazarındaki esnaflar, yoğun hareketliliğe rağmen satışların az olduğunu dile getirdi. Esnaflar bunun nedeni olarak, marketleri hedef gösterdiler. Baba mesleği olarak uzun yıllar pazarcılık yaptığını dile getiren esnaf Ferhat Ölyer, gazetemize konu ile ilgili özel açıklamalarda bulundu.
“Neden marketlere bu kadar fırsat veriliyor?”
Yalova Kapalı Pazaryerinde karpuz satışı gerçekleştiren esnaf Ferhat Ölyer yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı, “Marketler pazarcılığı öldürüyor. Ben karpuz satıyorum. Biz karpuzun toptan fiyatını 7 TL civarından alıyoruz. Bunun nakliyesi var, mazotu var. İnan bir şey kazanmıyoruz. 10 TL’ye satıyoruz. Marketler karpuzu 5 TL’ye satıyor. İnsanlar da gidip marketten alıyor bu sefer. Artık eskisi gibi değil. Başkasının işinde çalışmamak için bu işi yürüten insanlar olduk. İstihdam sağlayacak durumda da değiliz. Neden marketler her ürünü satabiliyor? Neden istedikleri kadar ürün alabiliyor? Limit yok. Durum böyle olunca bir karpuzu 5 TL’ye satabiliyor. Ama bir tane satıyor. Bir toptancı gelip oradaki ürünün hepsini alamıyor. Bizden alabiliyorlar. Neden marketlere bu kadar kolaylık sağlanıyor ve fırsat veriliyor. Küçük esnaf bariz bir şekilde bitirilmeye çalışılıyor. Tedarik sektöründe üç tane market var. Bu kadar insanın parası neden üç tane firmanın elinden dönüyor? O zaman biz ticaret yapmayalım. Benim bu işten para kazanmam lazım. Ben bunu hibe edemem. Çoluk çocuğum var benim. Bizim haklarımızı kim savunuyor?”
Yalova Kapalı Pazaryerindeki esnaf, işlerinin daha da kötüye gideceğinden dolayı endişeli. Pazaryerinde şu an karpuzun kilosu 10 TL’den, dilim karpuz 13 TL’den, çekirdeksiz karpuz 15 TL’den satışa sunuluyor.
HABER/Furkan Karahasan