Koza Han Tarihi İpekçiler Çarşısı nerede? İpekçiler Çarşısı’nda ne var? İpekçiler Çarşısı tarihi

Tarihi İpekçiler Hani Koza Han Bursa’nın en ünlü lokasyonlarından biri. Tarihi yapının ihtişamı görenleri hayran bırakıyor. Gazi Orhan Camii ile Ulu Camii arasında bulunan İpekçiler Çarşısı Bursa’nın en merkezi konumunda ziyaretçilerini karşılıyor. Peki Koza Han Tarihi İpekçiler Çarşısı nerede? İpekçiler Çarşısı tarihi, İpekçiler Çarşısına nasıl gidilir. Detaylar yazımızda…

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2023 13:54
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2023 13:54
https://www.yalovahayat.com/

İpekçiler Çarşısı Kozan Han 1491 yılında, II. Bayezid tarafından İstanbul'daki cami ve medresesine gelir sağlamak amacıyla Abdül ula bin Pulat Şah’a yaptırılmıştır. İpekçiler Çarşısı, Ulu Cami ile Gazi Orhan Camii arasında konumlanmıştır bu açıdan da ulaşması kolay ve rahattır. Konumu bakımından her gün binlerce ziyaretçinin uğrak noktası olmaktadır.

Koza Han Osmanlı devrine ait han ve kervansaray mimarisinin örneği olarak ortasındaki mescit bakımından eski gelenekleri sürdüren ve bütünlüğünü koruyabilmiş olan bir eserdir. Anıtsal giriş kapısı ve avlusunda bulunan altı şadırvanlı, köşk mescit Bursa’nın simgeleri arasında yer almaktadır. Koza Han İpekçiler Çarşısı geçmişte birbirinden farklı birçok isimle anılmıştır. Han-ı Cedid-i Evvel, Han-ı Cedid-i Amire, Yeni Kervansaray, Beylik Han, Beylik Kervansaray, Simkeş Han, Sırmakeş Han gibi farklı isimlerle anılmıştır. Koza Han içerisinde ipek ticareti yapıldığı için ismi Koza Han olarak anılmaya başlamıştır.

Koza Han’ın ortasında, mimari olarak oldukça başarılı ve güzel bir mescit yer almaktadır. Altı şadırvan üstü mescit şeklinde türünün ilk örneği olan bir yapıya sahip. Mescit ve şadırvanı, Kozahan’ı süsleyen muhteşem bir yapı olarak hanın ortasında yer almaktadır. Koza Han geçmişten bugüne ipek ticareti konusunda Bursa’nın en önemli merkezi olmuştur. Neredeyse bütün ipek ticareti bu handa yapılmıştır. Farklı bölgelerden gelen tüccarlar hanın üst katındaki odalarda konaklayıp ticari görüşmeler yaparken alt katındaki odalarda mallarını depolamıştır.

Hanın ortasında devasa bir çınar ağacı yer alırken hana girmek içinde dört adet kapı mevcuttur.

Koza Han yabancı turistler tarafından da oldukça merak edilen ve ziyaretçi akınına uğrayan bir yerdir. Hatta öyle ki 2008 yılında Türkiye ziyareti esnasında İngiltere Kraliçesi Elizhabeth Koza Han’ı ziyaret etmiştir. Bu anlamda da ilginç bir yönü vardır.

Koza Han günümüzde de Bursa’nın ipek ticaretinin merkezi olarak bilinmektedir.

Koza Han kareye yakın dikdörtgen bir avlunun etrafında, iki katlı ve 95 odadan oluşan bir yapıya sahiptir. İpekçiler Çarşısı olarak da isimlendirilen Koza Han’ın üst katında ipek ürünleri satan dükkanlar, avlusunda ise ziyaretçiler için kafe ve çay bahçeleri bulunmaktadır.

Osmanlı’nın Koza Han’ı bu denli önemsemesinin sebebi İpek Yolu Ticaret Hattı’nın Asya’daki son durağı olmasıdır. Günümüzde de Koza Han hem Türkiye için hem de Bursa için çok önemli bir ticaret ve turizm merkezidir.

Koza Han nerede ve nasıl gidilir?

Tarihi ipekçiler çarşısı olarak bilinen Koza Han, hanlar bölgesinin merkezinde Ulu Camii ve Orhan Camii arasında yer alıyor. Çarşıların içinden ilerleyecek olursanız, Kapalı Çarşı ile Uzun Çarşının başlangıcı arasında kalıyor.

Koza Han ziyaret saatleri?

Hafta içi          08:00 – 19:30

Cumartesi      08:00 – 20:00

Pazar günleri 10:30 – 18:30   saatlerinde açıktır.