Her bir köşesi tarih kokan Türkiye’nin, eski tarihlerden bu yana adı değişmeyen bir şehri de Konya’dır. Konya adının "Kutsal Tasvir" anlamındaki "İkon" sözcüğünden geldiği iddia edilir. İsim konusunda birden fazla rivayet vardır. Bunlardan biri; kente dadanan ejderhayı öldüren kişiye şükran ifadesi olarak bir anıt yapılır ve üzerine de olayı anlatan bir resim çizilir. Bu anıta verilen isim, "İkonion"dur. İkonion adı, zamanla İcconium'a dönüşürken, Roma döneminde İmparator adlarıyla değişen yeni söyleniş biçimlerine rastlanır. Bunlar; "Claudiconium, Colonia Selie, Augusta İconium" dur. Bizans kaynaklarında "Tokonion" olarak geçen Konya’ya yakıştırılan diğer isimler şöyledir: "Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..."
Araplar tarafından Kuniya olarak anılan şehre, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden bu yana bir daha değişmeyerek Konya ismi verilmiştir.
Konya İli, M.Ö. 7. bin yılından bu yana yerleşim yeri olmuş, pek çok medeniyete yuva olmuştur. Yazının M.Ö. 3500'de kullanılmaya başladığı düşünülecek olursa, Konya'nın, Türkiye’de bulunan en eski yerleşim merkezleri arasında yer aldığı söylenebilir. Tarihi bu kadar geçmişse dayanan bir yer olduğu için hem kültürel hem de tarihsel anlamda birçok şey anlatan Konya, dünyanın her yerinden gelen turistleri de ağırlıyor. Peki Konya’da gezilecek yerler neresidir? Konya’nın ünlü yerleri neresidir? Konya’da en iyi oteller hangileridir?
Konya’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği yerlerin başında Mevlâna Müzesi ve Türbesi geliyor.
Konya Gezilecek Yerler
1) Mevlâna Müzesi ve TürbesiKonya’nın en önemli simgesi haline gelen Mevlâna Türbesi hem yerli hem de yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği bir mekandır. Mevlâna Müzesi’nin içerisinde derviş hücreleri, matbah, Hürrem Paşa Türbesi, Üçler Mezarlığı, Hamuşan Kapısı, Sinan Paşa ve Fatma Hatun Türbeleri yer almaktadır. Şeb-i Arus havuzu ya da selsebil isimli çeşme de türbeyi ziyaret eden turistlerin ilgisini çeken unsurlar arasında.
Mevlâna Müzesi ve Türbesi’ne giriş ücretsizdir.
Ziyaret saatleri: 09.00 - 16.30
Konya’ya gelenlerin en çok uğradığı bir diğer yer ise Alaeddin Tepesi’dir. Şehrin merkezinde bulunan tepe tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Konya’nın en yüksek tepesi olarak bilinmektedir. Selçuklu ilçesinde yer alan Alaeddin Tepesi, özellikle yaz aylarında pek çok kişinin ziyaret ettiği bir lokasyondur. Tepe, Alaeddin Camii’ne de ev sahipliği yapmaktadır.
Alaeddin Tepesi girişi ücretsizdir.
Ziyaret saatleri: 7/24
Konya’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Selçuklu mimarisini günümüze kadar taşıyan Karatay Müzesi’dir. Konya’nın Karatay ilçesinde yer alan bu eşsiz medrese Çini Eserler Müzesi olarak da bilinmektedir. Selçuklu mimarisini yakından görmek için Karatay Medresesi’ne gidilebilir.
Karatay Müzesi girişi ücretsizdir.
Ziyaret saatleri: 09.00 - 17.00
İnce Minareli Medrese, 1264 yılında Selçuklu Sultanı II.İzzeddin Kaykavus tarafından Konya’nın Selçuklu ilçesinde Vezir Sahip Ata Fahrettin’e yaptırılmıştır. İnce Minareli Medrese, Selçuklunun taş işçiliğine en güzel örneklerden biridir. Müze günümüzde Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
İnce Minareli Medrese girişi ücretsizdir.
Ziyaret saatleri: 09.00 - 19.00
Bilindiği üzere Konya’nın en ünlü camilerinden biri olan Selimiye Camii’nin yapımına, Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde başlanmış olup II.Selim döneminde yapımı tamamlanmıştır. Konya’nın merkezinde yer alan camiinin sağında ise Mevlâna Türbesi yer almaktadır. Tek şerefeli iki minaresi ve kesme taş işçiliği Konya’da mutlaka görülmesi gereken dini yapılardan bir tanesidir. Konumunun merkezi olması da ziyaretçi akınına uğramasını sağlamaktadır.
Konya’nın Meram ilçesinde yer alan Meram Bağları, doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Konya’nın en sıcak günlerinde dahi serin bir havaya sahip olan Meram Bağları, çam kokulu havası ve akarsuyu ile görülmesi gereken bir yerdir.
Konya’nın Selçuklu ilçesinde yer alan ve 6000 yıllık geçmişiyle ayakta duran Sille Köyü tarih meraklısı kişilerin en sık ziyaret ettiği yerdir. Eski bir Rum köyü olarak bilinen Sille’de dünyanın en büyük ve en eski manastırı olarak bilinen Ak Manastır yer almaktadır. Bunun yanı sıra Baharat Yolu ve İpek Yolu da Sille Köyü üzerinde yer almaktadır.