Kedi köpek besleyenler, aman dikkat! VETYALOVA Veteriner Hekimi Samed Aydındoğan’dan hayati öneme sahip bilgiler, “Bu belirtiler varsa…”

VETYALOVA Veteriner Hekimi Samed Aydındoğan, Yalova Hayat’a özel olarak yapmış olduğu açıklamada, kedi ve köpekler açısından ciddi rahatsızlıklara neden olan idrar yolu iltihabı hakkında bilgi verdi. Detaylar siz değerli okuyucularımız için haberimizde.

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2024 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2024 12:36

Kediler ve köpekler son derece sevimli ve insan dostu hayvanlardır. Günümüzde pek çok insanın evlerinde veya bahçelerinde kedi ya da köpek baktıklarını duymaktayız. Kedi, köpek sahiplerinin artışa geçmesi ile beraber dikkat edilmesi gereken konular merak konusu oldu. Bizler de Yalova Hayat olarak VETYALOVA Veteriner Kliniğini ziyaret ettik ve Veteriner Hekim Samed Aydındoğan’dan, Minik canlar için hayatlarını doğrudan etkileyen idrar yolu iltihabı hastalığı hakkında bilgi alarak haberimizde derledik.

"Mamalara dikkat’’

Veteriner Hekim Samed Aydındoğan sözlerinde ilk olarak idrar yolu iltihabının kedilerde daha çok görüldüğünü belirtti, ancak köpeklerde de görülebilmekte olduğundan bahsetti. Bu hastalığın en büyük sebeplerinden birinin, kedi veya köpeklere yedirilen ev yemekleri olduğunu söyleyen Aydındoğan

devamında ise, ‘’Yediğimiz yemekleri arttığı için ya da kedimizin, köpeğimizin canı çok çekti diye asla onlara yedirmemeliyiz. Ödül mamaları da aynı şekilde aşırı tüketimde minik canlarımız için son derece zararlı yiyecekler haline geliyor ve idrar yolu iltihabına yol açabiliyor. Bir başka neden ise ‘ev yemeği vermiyorum, ödül maması vermiyorum sadece kuru mama ile besliyorum’ diyen vatandaşların kullandığı ucuz mamalar. Artık evimizin karşısındaki bakkalda bile evcil hayvan mamaları satılmakta. Tabi ki piyasa belli, fiyatlar pahalı ancak kedimizin veya köpeğimizin sağlığı için premium veya super premium mamalara yönelin, veteriner hekiminizin tavsiye etmediği mamalardan uzak durun’’ ifadelerine yer verdi.

Belirtiler nelerdir?

İdrar yolu iltihaplarına yol açan nedenleri anlatan Veteriner Hekim Samed Aydındoğan devamında ise sormuş olduğumuz, ‘’Bu hastalığın belirtileri nelerdir?’’ sorusuna yanıt verdi. Aydındoğan sözlerinde, ‘’Duyduğumuz ’Kedim ya da köpeğim idrar yapma pozisyonuna geliyor ancak yapamıyor ya da idrar yapıyor ancak idrarında kan geliyor’ şeklinde duyduğumuz şikayetler bu hastalığın en büyük belirtileridir. Kediler ve köpekler bu hastalık yüzünden çok zorlanır, hayatları zorlaşır. Yüzde vermek gerekirse %60 oranlarında erkek kedi, köpeklerde daha sık rastlanılır. Irk spesifik bir durum değildir, tüm ırklarda meydana gelebilir. Böyle bir durum başımıza geldiğinde ne yapmalıyız derseniz ilk olarak acilen veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz ve durumu anlatmalısınız, ilk fırsatta da muayeneye götürmelisiniz, kesinlikle küçük bir kan deyip geçmemelisiniz’’ diye belirtti.

Hastalık sonrası süreçte ne yapılır?

Kedilerde ve köpeklerde meydana gelen idrar yolu iltihabının nedenleri ve belirtilerini bizlerle paylaşan Veteriner Hekim sözlerine hastalık sonrası süreç hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Aydındoğan ilk olarak kedilerin bu hastalığı yaşadıktan sonra bir müddet, 6 ila 12 ay aralığında hatta yer yer ömür boyu üriner sistem mamalar kullanmak zorunda kaldıklarını söyledi ve bu mamaların pahalılığından bahsetti. Aydındoğan sözlerini tamamlarken, ‘’Üriner sistem mamalar ilaçlı mamalardır idrar yolu rahatsızlığı olan hayvanlarda kullanılır ve cidden pahalı olan mamalardır. Hem hayvanlarımızın sağlığı hem de sonrasında bu mamalara büyük paralar ödememek için öncesinde kullandığımız mamalara çok dikkat etmeliyiz aynı zamanda da tekrar söylüyorum bazen küçücük bir kan, bir şey olmaz deyip idrarda görmüş olduğunuz kanı kesinlikle geçiştirmeyin. Her zaman tıkanıklık olarak değil yer yer de yalnızca kanama olarak görülebiliyor ve önlem alınmazsa eğer diyabet ve böbrek yetmezliğine kadar ilerleyen bir süreç başlıyor. Böbrek yetmezliğine karşı önerim şudur 12 ayda 1 olacak şekilde hayvanlarımızın; böbrek, karaciğer, safra, safra kesesi hepsinin kontrol edilmesi gerekmektedir’’ dedi.

Murat Can Aytemur