İktisadi Bağımsızlık Müzesi Nerede, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti Ne Kadar?

Ankara’da bulunan İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Türkiye İş Bankası tarafından 2019 yılında Ulus’taki tarihi binada ziyarete açılmıştır. İktisadi Bağımsızlık Müzesi nerede? İktisadi Bağımsızlık Müzesi ziyaret saatleri nedir? İktisadi Bağımsızlık Müzesi giriş ücreti nedir? Merak edilen bütün detaylar haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2023 14:54
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2023 14:54
https://www.yalovahayat.com/

İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Türkiye İş Bankası tarafından 2019 yılında Ankara Ulus’taki tarihi binada ziyarete açılmıştır. Ankara’nın tarihi mekanlarından olan Ulus’un göbeğinde bulunan bu bina bütün ihtişamını gözler önüne seriyor.

Ankara’da bulunan görkemli tarihi yapılardan biri olan bu bina, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü Binası gibi birçok ölümsüz esere imza atmış İtalyan asıllı Mimar Giulio Mongeri tasarlanmış ve 1929 yılında tamamlanmıştır.

İlginizi çekebilir / Konya Gezilecek Yerler

Uzunca yıllar Türkiye İş Bankası 3. genel müdürlük binası olarak da hizmet veren tarihi yapı son 4 yıldır İktisadi Bağımsızlık Müzesi olarak ziyaretçi kabul ediyor. Peki İktisadi Bağımsızlık Müzesi nerede? İktisadi Bağımsızlık Müzesi ziyaret saatleri nedir? İktisadi Bağımsızlık Müzesi giriş ücreti nedir?

Tarihi bina betonarme üzerine Ankara taşı kullanılarak inşa edilmiştir, yapının süslü ve işlemeli ön cephesi Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerindendir.

Müzeye, Bankanın kurucusu Atatürk’ün, askeri zaferlerin ancak iktisadi zaferlerle kalıcı olabileceği vizyonu çerçevesinde “Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi” adı verilmiştir.

Son olarak tarihi binanın bodrum katındaki kiralık kasa bölümü ile giriş ve birinci katlarında orijinal olarak korunan özel tarihi alanlar ziyarete açılmıştır.

Müzede yer alan başlıca eserler ise, zemin ve birinci katlarda, Bankanın iktisadi bağımsızlık tarihine dair koleksiyonunda yer alan fotoğraf, belge, obje ve filmlerdir. İkinci katta, Bankanın iletişim faaliyetlerini ve toplumsal katkılarını anlatan “Türkiye İş Bankası İftiharla Sunar” başlıklı kalıcı bir sergi kurgusu yer almaktadır.

Müzenin 3. katında bulunan sanat galerinde sanatçıların eserleri süreli olarak sergileniyor. Müzenin 4. katına gelindiğinde ise Türkiye’nin Millî Mücadele esnasında katıldığı savaşlar ve Türk Milleti’nin gösterdiği fedakarlıkların kanıtı niteliğinde olan eski fotoğraflar ve belgeler sergileniyor.

Atatürk’ün misafir edildiği salon

90 yıllık tarihi binanın dekorasyonu, Atatürk’ün Çankaya Köşkü’ndeki çalışma odasını da tasarlayan Selahattin Refik Sırmalı tarafından yapılmıştır. Tarihi bina hizmete açıldığı ilk günlerden itibaren Ankara’nın simge yapıları arasında yer almıştır.

Aynı zamanda 22 Ekim 1929 tarihinde, Atatürk’ün misafir edildiği, orijinaline uygun şekilde korunan “İdare Meclisi Salonu” da Müzede ziyarete açılmıştır.

İktisadi Bağımsızlık Müzesi Ziyaret Günleri

Dini bayramların ilk günü ve Pazartesi günleri tatildir. Haftanın geri kalan 6 günü ziyarete açıktır.

İktisadi Bağımsızlık Müzesi Ziyaret Saatleri

10.00 - 18.00

İktisadi Bağımsızlık Müzesi Giriş Ücreti

İktisadi Bağımsızlık Müzesi girişi ücretsizdir.

İktisadi Bağımsızlık Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Müzeye ulaşmak için Kızılay’dan Ulus tarafına giden bütün ulaşım araçları kullanılabilir. Sıhhiye tarafına giden ve Ulus’tan geçen EGO, Özel Halk Otobüsleri’ni kullanarak müzenin yanında inebilirsiniz. Ayrıca Ankara Metrosu’nu kullanarak Ulus Metro İstasyonu’nda indikten sonra yaklaşık 10 dakika yürüyerek müzeye ulaşabilirsiniz.

 Millî Mücadele esnasında Türk Milleti’nin gösterdiği fedakarlıkların kanıtı niteliğinde olan eski fotoğraflar ve belgeler