Erken tanı hayat kurtarır! Yalova’da da farkındalık vurgusu yapıldı

Her yıl Ekim ayı boyunca süren Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık çalışmaları kapsamında, aybaşından beri kent genelinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Etkinliklerde “Erken Tanı Hayat Kurtarır” vurgusu yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2024 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2024 16:16

Yalova’da ve ülke çapında birçok platformda Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık çalışmaları sürdürülüyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 1-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlendi. Bu kapsamda aybaşından beri Yalova’da çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamda BİKAMDER (Birlikte Kanserle Mücadele Derneği) Meme Kanseri’ne dikkat çekmek amacıyla kentte bir ilki gerçekleştirerek festival düzenledi.

Diğer yandan Yalova Kanser Hastaları Derneği ise şehrin işlek yerlerine astığı pankartlarla Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık çalışmalarına halkın dikkatini çekti.

Ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz

Yalova KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi)’de ise ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapabilmek için ücretsiz danışmanlık hizmeti alabileceğiniz, yılda bir klinik meme muayenesi yaptırabileceğiniz ve 40-69 yaş aralığındaysanız 2 yılda bir mamografi çekimi yaptırabilirsiniz.

AB Kalite Standartlarına uygun son teknoloji dijital mamografi cihazları

Ülkemizde toplum tabanlı kanser taramalarına tüm illerimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlanmış, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dahil edilmiştir. Sözü edilen merkezlerimizde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarımız yoluyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Yine bu merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi ) eğitimi verilmekte ve broşür dağıtımı da yapılmaktadır.

Hastalık dünya çapında 2,3 milyon kadını etkiliyor

Öte yandan dünya çapında 2,3 milyon kadını etkileyen hastalığın taranmasını ve önlenmesini teşvik etmek amaçlanmaktadır. Ekim ayında tüm dünyada yürütülen farkındalık ve bilinçlendirme etkinliklerinde “Pembe Kurdele” teması kullanılmaktadır.

Güldaniye Sofu Erdoğan