Emir Sultan Camii ve Türbesi nerede nasıl gidilir? Ziyaret saatleri

Uludağ’ın eteklerinde bir dağın tepesinde bulunan Emir Sultan Camii ve Türbesi Bursa’nın görülmesi gereken manevi güzelliklerinden biridir. Yıldırım Bayezid’in damadı olan Emir Sultan için yaptırılan cami ve türbe oldukça fazla kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Bursa için önemli bir yeri olan Emir Sultan Hazretlerinin türbesi nerede, nasıl gidilir ve ziyaret saatleri nedir gibi soruların cevabı bu yazımızda…

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2023 12:34
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2023 12:34
https://www.yalovahayat.com/

Emir Sultan'ın eşi Hundi Fatma Sultan tarafından yaptırılan Emir Sultan Camisi ve türbesi Bursa’nın sembolik yerlerinden biridir. Emir Sultan, Yıldırım Bayezid’in kızı Hundi Fatma Sultan’ın eşidir. Bu sebeple de o dönemde önemli biridir. Cami, Bursa ilinin Yıldırım ilçesinde Uludağ eteklerindeki bir tepenin üzerinde bulunmaktadır. 15. yy. başında, Yıldırım Bayezid’in kızı ve Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından, Emir Sultan’ın vefatı üzerine yaptırılmıştır.

İlginizi çekebilir / Adana Ulu Camii kim tarafından yapılmıştır? Ramazanoğulları Camii nerededir?

İlginizi çekebilir / Akdağ Tabiat Parkı nerede nasıl gidilir? Giriş ücreti nedir (2023) Ziyaret saatleri

Peki Emir Sultan kimdir? Gerçek ismi nedir, neden bu kadar önemli biridir? Sufilikte velilik rütbesi kazanan Emir Sultan Hazretleri (1368-1429), Peygamber soyundan geldiği için “Emir”, gönülleri fethettiği için “Sultan” unvanı almıştır. Konya için Mevlana Hazretleri ne ise İstanbul için Eyüp Sultan Hazretleri ne ise Ankara için Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri ne ise Bursa için de Emir Sultan Hazretleri bu denli önemli bir manevi kişiliktir.

Buhara’da doğmuş olan Emir Sultan, Es-Seyyid Şemsüddin Mehmed bin Aliyyül Buhari olarak bilinmektedir. Türbe, Emir Sultan’ın eşi ve Yıldırım Bayezid’in kızı Hundi Hatun tarafından 15. yüzyılda yaptırılan külliyenin içinde yer almaktadır. Yapı, 1804 yılında Sultan III. Selim’in cami ve türbeyi yeniden inşa etmesiyle bugünkü halini almıştır. 1845 yılında Sultan Abdülmecid tarafından, Türk Barok’u üslubunda onarılmıştır. 1868’de Sultan Abdülaziz tarafından yeniden onarımı yaptırılmıştır. O günden bugüne kendini koruyan cami ve türbe günümüzde her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Sekizgen planlı yapının üzeri, kubbeyle örtülüdür. Türbenin içerisini Türk Barok üslubunda kalem işleri süslemektedir.

Türbede, Emir Sultan Hazretleri ile eşi Hundi Hatun, oğulları Emir Ali ve iki kızlarına ait sandukalar yer almaktadır.

Emir Sultan Camii, külliyesi ve hamamı ile bir dönem Osmanlıya başkentlik yapmış Bursa’nın en önemli tarihi ve manevi eserleri arasında gösterilmektedir.

Emir Sultan Camisi mimari yapısı

Cami, 15.20 x 15.20 metre boyutlarında duvarları kesme taş ve tuğla ile örülüdür. Cami’nin kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerinde yine kesme taştan yapılmış iki minaresi bulunmaktadır. Emir Sultan Caminin tek kubbesi sekizgen kasnak üzerine oturtularak yapılmıştır. Cami Mihrabı, 17. yy. İznik çinileriyle bezendiği bilinmekte olup, günümüze kadar birçok tadilat görerek mermerden yapılı iki Korent başlıklı sütunlara yer verilmiştir.

Caminin avlusuna ulaşmak için iki sütun arasından geçmek gerekiyor. Birbirlerine ahşap kemerlerle bağlanan on altı adet mermer ayağın taşıdığı revakla çevrelenen avlunun ortasında şadırvan, güneyinde Cami, kuzeyinde Türbe ve ahşapla bezenmiş odalar yer almaktadır.

Emir Sultan Camisi, Bursa’da en çok ziyaret edilen cami ve türbeler arasındadır. Manevi zenginliği ile herkesi kendine hayran bırakan Osmanlı başkenti Bursa, birçok tarihi ve manevi değere ev sahipliği yapmaktadır.

Emir Sultan Camii ve Türbesi Nerede Nasıl Gidilir?                 

Emir Sultan Cami ve Türbesi, Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunmaktadır. Hem özel araçla hem de Yıldırım ilçesine gelen otobüs, Dolmuş, Minibüs ve Tramvaylar ile rahatlıkla gidilebilecek bir konumdadır.

Bursa’nın Yıldırım İlçesi’nde yer alan Emir Sultan Cami ve Külliyesine giden bazı otobüs numaraları şunlardır, 1A, 6A, 6E, 25D, 36, 36A ve 99 no’lu otobüslerle sağlayabilirsiniz.

Emir Sultan Camii ve Türbesi ziyaret saati

Emir Sultan Camii ve Emir Sultan Külliyesi 08.00- 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Haftanın her günü ziyaret edilebilir.