Cumhuriyet Müzesi nerede nasıl gidilir? Cumhuriyet Müzesi özellikleri - Giriş Ücreti - Ziyaret Saatleri

Türkiye için en değerli kültür varlıklarından biri olan Cumhuriyet Müzesi, Ankara ziyaretlerinde pek çok vatandaşın gezip görmek istediği müzelerden biridir. Ülkemizin kuruluşu ve geçirdiği süreçler hakkında pek çok esere ev sahipliği yapan Cumhuriyet Müzesi hem kültüre hem de tarihe meraklı kişilerin mutlaka gezip görmesi gereken bir müzedir. Peki Cumhuriyet Müzesi nerede nasıl gidilir, giriş ücreti nedir, ziyaret saati nedir? Bu soruların cevapları yazımızın devamında…

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2023 12:40
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2023 12:40
https://www.yalovahayat.com/

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve yaşadığı zorlu süreçler hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için oldukça faydalı olan Cumhuriyet Müzesi, Ankara’da bulunmaktadır. Kültürel bir aktivite yaparken yakın tarihi de görmek ve tanımak için fırsat tanıyan bir mekan olan Cumhuriyet Müzesi yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir ve ülkemiz genelinde önemli bir yere sahiptir. Ziyaretçi trafiğinin oldukça yoğun olduğu müzeye daha evvel gitmemiş olanlar tabii olarak Cumhuriyet Müzesi nerede, nasıl gidilir gibi sorulara yanıt aramaktadır. Tüm bu soruların cevabını sizler için derledik.

İlginizi çekebilir / Zeugma Antik Kenti Nerede Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti Ziyaret Saatleri?

İlginizi çekebilir / İktisadi Bağımsızlık Müzesi Nerede, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti Ne Kadar?

Müze binasının geçmişine bakacak olursak, Müze binası, 1923’te mimar Vedat Tek tarafından inşa edilmiştir. I. Meclis binasının yetersiz olması ve gelişen Cumhuriyet Türkiye’si meclisinin ihtiyaçlarını karşılayamaması nedeni ile bina birtakım değişiklikler geçirmiş, sonra da II. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak 18 Ekim 1924 tarihinde hizmete açılmıştır. Bu bina,  1924-1960 yıllarında ülkemizde meclis binası olarak hizmet vermiştir. Tahmin edeceğiniz gibi o dönemde bu mecliste ülke adına çok önemli kararlar alınmıştır. Çok önemli devlet büyükleri burada konuşmalar yapmışlardır. Daha sonraları bina 1981 yıllında restore edilerek müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Binanın mimari yapısını inceleyecek olursak, özellikle Selçuklu ve Osmanlı bezeme motiflerinin yer aldığı ahşap tavan süslemesi, kemerler, saçaklar ve çinilerin yer aldığı bölümlerle bu dönemin mimari özelliklerini yansıtır. Selçuklu ve Osmanlı motiflerini dönemin mimari yapısıyla birleştirerek Türkiye Cumhuriyeti’ni yansıtan bir yapı ortaya çıkmıştır.

Bu meclis binasının önemi ise tartışmasız çok büyüktür. Ülkemiz için önemli yasaların çıkarılması, uluslararası anlaşmaların imzalanması ve çok partili sisteme geçiş gibi Türkiye siyasi tarihinin önemli olaylarının yaşandığı yerdir bu bina.

Bu bina meclis görevinin yanı sıra sonraki dönemlerde farklı şekillerde de kullanılmıştır. I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası işlevini 27 Mayıs 1960 tarihine kadar 36 yıllık bir dönem boyunca sürdüren bu bina, 1961 yılında meclisin yeni yapılan binasına taşınması üzerine Merkezi Antlaşma Teşkilatı’na (CENTO) tahsis edilmiştir. 1961-1979 yılları arasında CENTO Genel Merkezi olarak kullanılan bu bina CENTO’nun kaldırılması ile aynı yıl Kültür Bakanlığı’na devredilmiştir. Binanın ön kısmının Cumhuriyet Müzesi olarak düzenlenmesi, arka kısmının ise Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün hizmet binası olarak kullanılmasına karar verilmiştir. Müze kısmı onarım ve restorasyonlardan sonra düzenlenerek 30 Ekim 1981 tarihinde Cumhuriyet Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Cumhuriyet Müzesi’nde sergilenen eserler

Türkiye Büyük Millet Meclisi Cumhuriyet Müzesi’ndeki sergi salonlarının büyük kısmında Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar tarafından kullanılan özel eşyalar yer almaktadır. Müzede ayrıca Cumhuriyet’in ilk yıllarına ışık tutan birçok fotoğrafı ve belgeyi de görmek mümkündür.

Atatürk’e ait olan ayakkabı, şapka, ceket ve kravatların yanı sıra bu binada 36 buçuk saatte okunan Büyük Nutuk ile Gazi Mustafa Kemal’in 1933 yılında 10. Yıl Nutku ’nu okurken kullandığı mikrofon bu eşyaların en önemlileri arasındadır.

Osmanlıca ve Türkçe harflerin yazılı olduğu bir kitap ile Cumhuriyet tarihimizdeki önemli olayları kutlamak için hazırlanmış madalyalar, hatıra eşyaları da müzede sergilenen değerli eşyalar arasındadır.

Cumhuriyet Müzesi Müzesi’ne (II. TBMM) Nasıl Gidilir?   

Cumhuriyet Müzesi oldukça kolay bir konumda bulunmaktadır. Ankara’nın Altındağ ilçesinde, Ulus meydanında Atatürk heykeli karşısında yer almaktadır. Oldukça merkezi bir konumda bulunması dolayısıyla özel araçla, taksiyle ve toplu taşımayla kolayca gidilebilir. Otobüs ile gitmeyi tercih edecek olan kişiler, Ulus meydan durağında inerek 5 dakikalık bir yürüme mesafesiyle müzeye ulaşabilirler.

Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM) Giriş Ücreti (2023)

Cumhuriyet Müzesi Giriş Ücreti 2022 Yılı 25 TL

Eğer Müze kartınız varsa bir yıl içinde 2 kez, Plus Müze kart sahibiyseniz sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM) ziyaret saatleri

Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 08.00 – 19.00 saatleri arası,

Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.