Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü dolayısıyla bir açıklama yayınlayan Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi, çocukluk çağı kanserlerinin dünya çapında her yıl 400 binden fazla yeni vakayla karşımıza çıktığını ve ülkemizde ise 0-19 yaş grubunda yaklaşık 4 bin 700 yeni tanı konulduğu belirti. Çocukluk çağı kanserlerinin yetişkinlerde görülen kanserlerden farklılık gösterdiği ve yüzde 30'unun lösemiler, kalan yüzde 70'inin ise lenfoma ve solid tümörler oluşturduğu ifade edildi.
Erken teşhis hayati önem taşıyor
Çocukluk çağı kanserlerinin erken teşhis edildiğinde yüksek oranlarda tedavi edilebildiğine vurgu yapılan açıklamada, hastalığın belirtileri şu şekilde sıralandı; Deride solukluk, halsizlik, enfeksiyonlara yatkınlık, sıra dışı kanamalar, ciltte sık sık morluklar, iştahsızlık, kilo kaybı, dalakta büyüme, lenf düğümlerinde şişlikler, kemik ve eklemlerde ağrılar, açıklanamayan ateş, ani görme değişiklikleri, sık ve şiddetli baş ağrısı.
Ebeveynlere ve hekimlere büyük sorumluluk düşüyor
Açıklamada, ebeveynlerin ve hekimlerin çocukluk çağı kanserlerinin belirtilerini bilmesinin ve erken teşhis için gerekli adımları atmasının önemine dikkat çekildi. Erken teşhisin, daha yüksek hayatta kalma şansı ve daha az yoğun tedavi anlamına geldiği vurgulandı.
"Şimdi, hemen, harekete geç"
2024 yılı Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü temasının "Şimdi, hemen, harekete geç" olarak belirlendiğine de yer verilen açıklamada, "Sağlıklı çocuklar ve ergenler, üretken ve sürdürülebilir topluluklara ve ilerici uluslara katkıda bulunur. Kaybedilen her çocuk geleceğin yeri doldurulamaz bir parçasıdır. Çocukluk çağı kanseri önemli bir halk sağlığı ve toplumsal bir sorundur. Bu nedenle vatandaşlarımızın, çocukluk çağı kanserleri hakkında bilgilendirilmeleri, erken tanı ve tedavi için bu hastalığın bulgu ve belirtilerinin bilinirliğinin artırılması yararlı olacaktır” denildi.
Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi, tüm vatandaşları çocukluk çağı kanserlerine karşı dikkatli olmaya ve erken teşhisin önemini bilmeye davet etti.