Bu yıl da gelenek bozulmadı ve çam ağaçları yılbaşı süsleriyle donatıldı. Yılbaşı coşkusuyla şehrimizin sokakları, yılbaşı süslemeleriyle ışıl ışıl hale geldi. Renkli ışıklar, parlak toplar ve çeşitli süslerle bezenen çam ağaçları hem yerel halkın hem de turistlerin büyük ilgisini çekiyor.
Yılbaşı Ağacı HakkındaYılbaşı ağacı veya Yeni yıl ağacı miladî yeni yılın gelişin kutlamak amacıyla süslenmiş ağaç.
Yılbaşı kutlamalarının simgesi olan yılbaşı ağacı, Hristiyan geleneğindeki Noel ağacına benzer ancak Hristiyanlara özgü değildir; Müslüman, Yahudi ve Budistler gibi farklı dinlere ve kültürlere mensup toplumlarda da yeni yılı karşılamak amacıyla yılbaşı ağacı süslenir Eski Sovyetler Birliği, eski Yugoslavya, Türkiye, Çin ve Vietnam yılbaşı ağacı süslenen ülkelerdendir.
Türkiye: Türkiye'de yılbaşı ağacı olarak genellikle çam ağacı süslenir. Türkler de yeni yılın gelişini kutlamak amacıyla çam ağacının ilk olarak ne zaman kullanılmaya başlandığı net değildir. 1990’lı yılların başından itibaren gerçek çam ağaçlarının süslemenin yerine yapay çamların süslenmesi yaygınlaşmıştır.
Nahıl Süsleme GeleneğiOsmanlı toplumunda yılbaşlarında ağaç süsleme geleneğinin karşılığı, şenliklerde ve saray düğünlerde nahıl süsleme geleneğidir. Nahıl, yukarı doğru incelen konik biçimi ile ağacı andıran ve üzeri süslerle bezenmiş bir nesnedir. Nahıllar balmumundan hayvan, yemiş, çiçek figürleri, değerli taşlar, altın ve gümüş yapraklar, ipek mendiller, renkli ve yaldızlı kağıttan süslemeler ile süslenirdi. Anadolu'daki halk düğünlerinde de nahıl kullanımına rastlanan nahıl, 19. yüzyıl sonlarına kadar geleneksel biçimini ve toplumsal değerini korudu. Geleneksel nahıl üretimi günümüzde sadece Ürgüp'ün Ortahisar beldesinde devam eder.
Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güldaniye Sofu Erdoğan