Balık Pazarı’nda durgunluk devam ediyor: Balıkçılar Eylül’ü bekliyor

Yalova Balık Halinde 15 Nisan’da başlayan balık avı yasağıyla beraber gelen durgunluk, devam ediyor. Balık Halinde bu hafta fiyatlar ne durumda? Tezgahlarda hangi balıklar yer aldı?

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2024 03:28
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2024 03:28

Hayat pahalılığı, gıda enflasyonu ve av yasağı karşısında, balık fiyatlarındaki artış yüksekliğini koruyor. Uzmanlar tarafından insan sağlığı açısından en faydalı et türü olarak nitelendirilen balık, hem tüketicilerin bütçesini hem de esnafı zorlamaya devam ediyor. 15 Nisan 2024 tarihinden bu yana devam eden Endüstriyel Balık Avı Yasağı ile başlayan balık çeşitliliğinin geçtiğimiz haftadan beri büyük ölçüde azalmış olduğu görüldü.

Yalova’da balık tüketicilerinin yakından takip ettiği Gökmen Sokak’taki Balık Hali’nde, av yasağıyla beraber artan balık çeşitliliğinin geçtiğimiz haftadan bu zamana kadar büyük ölçüde azaldığı dikkat çekti. Geçtiğimiz aylarda daha çok balık türünün yer aldığı pazar tezgahları boş kalmaya devam ediyor. Balık miktarının azalması ise fiyatların da artmasına neden oluyor. Kurban Bayramı’ndan itibaren beyaz et tüketiminin azalmasıyla balık tezgahlarındaki satışların neredeyse durma noktasına geldiğini ifade eden balıkçı esnafı, Eylül ayında av yasağının sona ermesiyle daha çok müşteri beklediklerini belirtti.

Yalova’da balık severlerin sıklıkla alışveriş yaptığı Gökmen Sokak’taki Balık Hali’nde, av yasağının devam etmesiyle beraber balık çeşitliliğinin de azaldığı gözlemlendi. Geçtiğimiz aylardan bu zamana kadar daha çok balık türünün görüldüğü pazar tezgahlarının son haftalarda ciddi bir şekilde boş kaldığı saptandı. Avlanan balık miktarının az olmasından dolayı fiyatlar da yüksekliğini korudu.

Kurban Bayramındaki durgunluğun ardından av yasağının da satışları bir o kadar etkilediğini aktaran balıkçı esnafı, “Satışlar şu an fazlasıyla durgun o yüzden Eylül ayının gelmesiyle beraber yoğunluğun başlamasını umut ediyoruz. Yaz başından bu yana istediğimiz gibi satışlar yapamadık şimdi ise av yasağının sona ermesi ile balık çeşitlerinin de artacağını düşünüyoruz. Çeşitler artarsa fiyatlar da o kadar azalır. Balık çeşitliliğinin olması önemli ama bunun yanında balığın fiyatını da miktarı belirler. Miktar ne kadar az gelirse fiyatlar da ona göre artış gösterir. Bu yüzden yazın ve kışın fiyatlar sabit kalmaz” dedi.

Yalova Balık Hali’nde bu hafta balıkların fiyatı şu şekilde:

Hamsi 200 TL

İstavrit 200 TL

Sardalya 150 TL

Tekir 200 TL

Alabalık 200 TL

Çipura 300 TL

Levrek 250 TL

Turna Mezgit 250 TL

Norveç Somon 550 TL

Karadeniz Somon 200 TL

Kalamar 250 TL

Palamut tane 65 TL

M. Tunç Tanrıverdi