Aronya çayı nasıl yapılır? Aronya meyvesi faydaları nelerdir?

Birçok kişinin adını duymadığı, duysa bile ne olduğunu bilmediği mucizevi meyve Aronya’nın faydaları saymakla bitmez. Yalova’ya özgü Aronya meyvesinin hasta zamanı başladı. Meyveler toplanıp birçok alanda kullanılmak üzere yola çıkıyor. Meyvesini yemek ne kadar keyifliyse çayını içmekte bir o kadar keyifli. Peki Aronya çayı nasıl yapılır? Aronya meyvesi faydaları nelerdir? İşte bilmeyenler için bu sorulara cevap verdik detaylar haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2023 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2023 12:15
https://www.yalovahayat.com/

Ülkemizde son yıllarda tanınır hale gelen ve adını sıkça duyduğumuz Aronya meyvesi Yalova’ya özgü ve burada yetiştirilen bir meyvedir. Her yıl eylül ayında hasadı başlar ve meyveler toplanır. Adını sıkça duymaya başladığımız için de en merak edilen meyvelerden biri haline geldi.

Aronya meyvesi İngilizce’de "chokeberry" adıyla bilinen, halk arasında ise kuş kirazı, avcı üzümü gibi farklı isimlerle anılan bir meyvedir. Son yıllarda bu kadar çok bilinmesinin sebebi ise birçok alanda kullanılması ve birbirinden farklı faydaları olmasıdır. Aronya meyvesi özellikle antioksidan açısından çok zengin bir meyve olduğu için tüm dünyada "süper meyve" olarak da anılır.

Aronya meyvesinin anavatanı Kuzey Amerika’dır fakat ülkemizde de özellikle son yıllarda Yalova’da çok ciddi bir Aronya yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dünya genelinde meyvenin birçok çeşidi bulunuyor hatta bunlardan bazıları zehirli olabiliyor. Bu meyvenin mutlaka alanında uzman kişiler tarafından tespit edilmesi ve toplanması gerekiyor aksi halde zehirli olanlarla karıştırılabilir. Peki Aronya çayı nasıl yapılır? İşte merak edilen sorunun cevabı…

Aronya meyvesi faydaları nelerdir?

Aronya meyvesi faydalı olduğu kadar Aronya çayı da oldukça faydalıdır hatta öyle ki faydaları saymakla bitmez bunların başlıcaları şunlardır:

Antioksidan açısından çok zengin olduğu için bağışıklığı güçlendiriyor ve vücudun direncini artırıyor.

Vücudu zararlı toksinlerden arındırıyor yani bir nevi detoks etkisi yaratıyor. Kan dolaşımını hızlandırıyor ve vücudun daha canlı ve enerjik kalmasını sağlıyor.

Vücudu toksinlerden arındırdığı için damar tıkanıklığı, kalp krizi gibi çeşitli kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini de azaltmış oluyor.

Kan dolaşımını daha sağlıklı bir hale getirdiği için tansiyon sorunu olanlara da yardımcı oluyor.

Aronya karaciğer sağlığı içinde oldukça faydalıdır. Karaciğerin temizlenmesine katkı sağlıyor.

Sindirim sistemi sorunlarının da iyileşmesine yardımcı oluyor hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunların çözümüne fayda sağlıyor.

Aronya meyvesi içeriğindeki besin lifleri sayesinde zayıflamak isteyenler için de en etkili ve doğal besinlerden biri olarak görülüyor.

Aronya meyvesi kolajen üretimine katkıda bulunduğu için cilt, saç, kemik ve tırnak sağlığı için oldukça faydalıdır. Hücrelerin daha hızlı yenilenmesine destek olurken ciltte yaşlanma karşıtı bir etki oluşturuyor.

Aronya çayı nasıl yapılır?

Aronya’nın bu kadar faydasını öğrendikten sonra herkes Aronya çayını evde yapmak isteyecektir peki Aronya çayı nasıl yapılır gelin bakalım…

Aronya çayını yapabilmek için ihtiyacınız olan yalnızca 2 malzeme var bunlar, kurutulmuş ve öğütülmüş halde Aronya meyvesi ve su. Aronya’nın kurutulmuş ve öğütülmüş halini aktarlardan ya da online satış sitelerinden bulabilirsiniz fakat burada dikkat etmeniz gereken şey ürünün doğal ve orijinal olduğundan emin olmanız.

Aronya çayını yapmak için öncelikle evinizde varsa kapalı şekildeki çay demleme süzgeci içerisine öğütülmüş Aronya’yı yerleştirin. Kaynatılmış olan suyu bir fincana aktarın ve ardından süzgecinizi bu fincanın içerisine yerleştirin. Yaklaşık 8-10 dakika çayın demlenmesini bekleyin ve çayınız hazır olacaktır. Ölçü olarak ise 1 fincan çay için 1 çay kaşığı kadar öğütülmüş Aronya kullanmanız yeterli olacaktır.

Aronya çayının yanı sıra taze Aronya meyvesi bulabilirseniz onu da nar suyu, limon suyu gibi yine antioksidan bakımından zengin diğer taze meyvelerin suyunu sıkıp Aronya suyuyla karıştırarak bir meyve suyu şeklinde de tüketebilirsiniz.

Hilal Baldemir