Uzman Diyetisyen Bengüsu Kat, özellikle yaz mevsiminde bireylerin yemesine ve içmesine dikkat etmesi gerektiğinin önemini vurguladı. Tüketicilere sıcakların artmasıyla birlikte doğru beslenme konusunda yol gösteren Kat bireylerin sağlıklı ve rahat bir yaz mevsimi geçirmesi için yalovahayat.com’a açıklamalarda bulundu. Yaz mevsiminde tüketicilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini sıralayan Kat, “Yazın daha çok meyve ve sebzenin bol olduğu bir dönemdir, meyve ve sebze ağırlıklı beslenirsek yaz mevsimini daha hafif geçirmiş oluruz. Genelde yazın sebze ve meyvelerin su oranı daha yüksek oluyor böylece daha az kalorili oluyorlar onları daha çok tüketerek kendimize daha iyi bakabiliriz. Ağır gıdalardan kaçınmalıyız; kızartmalar, derin yağda pişirilmiş yiyecekler bunlardan kaçınmalıyız. Hava çok sıcak olduğu için bu tarz yiyeceklere çok fazla tüketmeye de gerek yok daha hafif besinleri tercih etmeliyiz. Ağır yiyecekler yerine zeytinyağlı sebzeler, mevsim sebzeleri, yoğurtlu sebzeler veya mezeler, bol yeşillikli yaz salataları tercih edebiliriz bu tarz şeyleri yemeye yönelirsek yazı daha hafif geçiririz” dedi.
“Günlük 2 ila 3 litre arası su tüketilmesi şart”
Yazın artan sıcaklarla birlikte vücutta terlemenin çok fazla olduğunu söyleyen Kat, “Terlemenin kaybettiği o sıvı yerine konulmadığı zaman ödem oluşabiliyor ödemin oluşmaması için günlük mutlaka 2 ila 3 litre arası su tüketilmesini öneriyorum çok terleyen kişiler günde bir tane az sodyumlu soda içebilirler çünkü terleme mineral kaybına sebep olur ve halsizlik yaratabilir günde bir tane az sodyumlu soda yeterli olur daha fazlasına hiç gerek yok. Onun dışında tatlı, çikolata, abur cubur yerine mevsim meyvelerini yeterli miktarda tüketirsek bizim için iyi olur. Aynı zamanda süt oranı yüksek güvenilir yerlerden tercih edilen dondurma tüketilebilir” diye konuştu.
“Meyveyi sınırsız tüketmeyin”
Yaz mevsiminde en çok hangi meyvelere ve sebzelere yönelmemiz gerektiğini açıklayan Kat, “Kayısı, kiraz, erik, şeftali, nektari tüketilmesinde fayda vardır. Özellikle kiraz ve yeşil erik ödem atmayı sağlar ya da bağırsaklarda kabızlık problemi varsa kişiler bunları rahatlıkla tercih edebilirler. Karpuz, üzüm, kavun, incir bunlar daha çok şeker oranı yüksek meyveler özellikle şeker problemi olan diyabeti olan kişilerde bunların miktarına dikkat etmelerini öneriyoruz aşırı miktarda yenilmemelidir. Sebzelerden kabak, patlıcan, semiz otu bunları tercih edebilirsiniz. Kabak ödem atmayı kolaylaştırır özellikle yazın artan sıcaklıklarla şişkinliği önler. Yoğurtlu sebzeler diğer yemeklere göre daha hafiftir; yoğurtlu kabak, patlıcan, fırınlanmış yoğurtlu sebzeler tercih edilebilir. Mevsim sebzelerinden yapılmış zeytinyağlı yemekler tüketilebilir. Bu arada meyveyi sınırsız tüketmekte iyi değil, meyveler de doğal şeker olduğu için fazlası da zarardır. Günde iki porsiyonu geçmemek kaydıyla meyve tüketebilirler” şeklinde konuştu.
“Şekerli, gazlı içeceklerden uzak durun”
Yaz mevsimini doğru bir şekilde geçirmenin püf noktalarını sıralayan Kat, “Hareket etmek çok önemli sonuçta havalar sıcak kişilerin yürümeye hareket etmeye daha çok imkanı var. Bol bol yürüyüşler yapılmalıdır. Süt, yoğurt, ayran, kefir bu tarz gıdaları tüketmekte yarar var. Havalar ısındığı için gıdaların bozulma ihtimali fazla oluyor gıdaları tüketirken doğru koşullarda ve pişirme tekniklerine dikkat etmelidirler. Yapılan yemekleri defalarca ısıtmak yerine tek seferde tüketim önemlidir. Bazı gıdaların bozulma ihtimali çok yüksektir mesela süt grubu gıdalar daha çok bozulur. Dışarıda tavuk, balık tarzı gıdalar çabuk bozulur dikkat edilmezse zehirlenmeler olabilir. Dışarıda bu tarz gıdaları tüketirken dikkatli olmak gerekir. Meyve ve sebzelerde kalıntı olmamasına dikkat ederek onları bol suda yıkamak ve karbonatlı suda bekletmekte fayda var. Yazın havaların çok sıcak olmasıyla birlikte insanlar ferahlatıcı içeceklere yöneliyorlar ama burada da dikkat etmemiz gereken en önemli şey şu kişiler lüzumsuz kalori almasına sebep olacak şekerli, gazlı içeceklere dikkat etsinler biz bunları hiç tüketmemelerini öneriyoruz bu tür şeyler gereksiz kalori alınmasına sebep oluyor. Onların yerine bol bol su, sade maden suyu, ev yapımı soğuk yeşil çaylar bunlar tercih edilebilir” açıklamasında bulundu.
HABER/M. Tunç Tanrıverdi