Adana Ulu Camii büyüklüğü ve tarihi geçmişiyle Adana’da yer alan en önemli eserlerden biridir. Adana’ya giden yerli ve yabancı tüm ziyaretçilerin mutlaka uğradığı bir lokasyondur.
İlginizi çekebilir / Johannes Vermeer'in İnci Küpeli Kız adlı ünlü tablosunda resmettiği İnci Küpeli Kız'la ilgili verilen hangi bilgi doğrudur?
Adana Ulu Camii, Selçuklu, Memlûklu ve Osmanlılar Dönemlerine ait mimarî karakterleri tamamını üzerinde toplayan bir eserdir. Bu eserin üç ayrı kitabesinden, ilk defa 1513 yıllarında Ramazan oğlu Halil Bey tarafından inşasına başlandığı, 1541 yılında Halil Bey’in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından bitirilerek ibadete açıldığı anlaşılmaktadır.
Adana Ulu Camii yapımı Ramazanoğlu Halil Bey tarafından 1509’da başladı; Halil Bey’in ölümü üzerine oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından 1541 yılında tamamlandı. Ramazanoğlu Halil Bey ve Piri Mehmet Paşa ile Mehmet Paşa’nın iki oğlu caminin güneydoğusundaki 1541 tarihli türbede yatmaktadır.
Ulu Cami’nin duvarları siyah ve beyaz mermer taşlarla bezelidir. Batıda ve doğuda olmak üzere iki ayrı kapısı bulunmaktadır. Ulu Cami’nin batı kapısının üzerinde iki yılan kabartması bulunan bir kubbe ve bir kitabe vardır. Doğu kapısı üzerinde ve minberinin üstünde de birer kitabesi bulunur. 16. yy.’dan kalma çinileri meşhurdur.
Caminin batı tarafındaki giriş kapısını, Ramazan oğlu Halil Bey’in yaptırdığı bilinmektedir.
Bütünüyle 34,50 x 32,50 metre ölçülerinde kareye yakın dikdörtgen plânla yapılan Ulu Camii’nin batı ve doğu yönündeki iki büyük kapısından avluya girilmektedir.
Caminin esas ibadet alanına ilaveten, Adana bölgesinin sıcak oluşu ve daha fazla kişinin ibadet edebilmesi için avlunun bir kısmı ahşap örtü sistemi ile kapatılarak büyük bir cemaat yeri haline getirilmiştir.
Kıble duvarında çevresi siyah mermerden yapılmış bir bordürle çevrilen mihrabı ile özellikle caminin Kıble duvarını kaplayan XVI. ve XVII. yüzyıla ait çinileri ilk girişte ziyaretçilerin oldukça dikkatini çekmektedir.
Camii gerek mimari yapısıyla gerekse tarihi dokusuyla mistik bir atmosfere sahiptir.
Camiyi ziyaret edenler ve camide ibadet edenler, caminin tarihi dokusunu ve eşsiz havasını fazlasıyla hissetmektedir.
Adana Ulu Cami, şehrin “Eski Adana” olarak da bilinen güney kısmında çok merkezi bir konumda yer almaktadır. Caminin üzerinde bulunduğu Kızılay Caddesi istikametinden neredeyse tüm toplu taşıma araçları geçmektedir ve buradan camiye kolayca ulaşılabilmektedir. Adana Şakirpaşa Havaalanından da bu camiye toplu taşıma araçları veya taksiyle kısa sürede ulaşılabilmektedir. Ulaşımı oldukça kolay olan bu camii Adana’da mutlaka görülmesi gereken tarihi bir ibadethanedir.
Adana Ulu Camii 1998 yılında Sabancı Merkez Camii'nin hizmete açılmasına kadar Adana'nın en büyük camisi olma özelliğini korumuştur.