Yalova’da diyabet hastalığına dikkat çekildi

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü Merkez Toplum Sağlığı Merkezince Star AVM'de, kurulan stantta vatandaşlar şeker ölçümü yapıldı, diyabet hastalığı ve beslenmesi hakkında bilgi verildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2024 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2024 17:34

Yalova Merkez Toplum Sağlığı Merkezi, gerçekleştirdiği farkındalık çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Gerçekleştirdiği çalışmalar ile çok sayıda vatandaşa ulaşan ve çeşitli hastalıklar üzerine bilgilendirmelerde bulunan ekipler bu kapsamda son olarak, Star AVM'de Dr. Meryem Özdemir, Diyetisyen Selin Avcı ve Hemşire Selda Ürtiş ile stant kurdular. Kurulan stantta vatandaşlara şeker ölçümü yapıldı, diyabet hastalığı ve beslenmesi hakkında detaylıca bilgi verildi. Vatandaşlar burada aynı zamanda da kafalarına takılan ve merak ettikleri soruları yetkililere danışarak bilgi alma şansı yakaladı ve farkındalık kazandı. Ekipler, ‘’Sağlıklı beslenme, fiziksel hareketlilik ve psikolojik danışmanlık konusunda destek almak için sizlerde Sağlıklı Hayat Merkezimize başvurabilirsiniz’’ diye belirtirken beraberinde dağıttığı broşürler ile öğretilenlerin pekiştirilmesini sağladı.

Yalova Merkez Toplum Sağlığı Merkezi, farkındalık oluşturma çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti ve çeşitli sağlık sorunları hakkında toplumu bilinçlendirmeyi hedeflediklerini ifade ederek, sağlıklı günler diledi.

Diyabet nedir? (Sağlık Bakanlığı)

Diyabet, kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun; eksikliği ve/veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik metabolizma bozukluğudur.

Normal Kan Şekeri Değerleri

En az 8 (ideal olarak 10) saat aç kaldıktan sonra ölçülen şeker düzeyine, ‘açlık kan şekeri’ adı verilir. Normal değeri; 70-100 mg/dl’dir. Yemeğe başladıktan 2 saat sonra ölçülen kan Şekerine ‘tokluk kan şekeri’ adı verilir ve normal koşullarda 140 mg/dl’nin altında olması gerekir. Şekerin hücre içine girmesi için mutlaka insüline gereksinim vardır. İnsülin, şekerin hücre içine girmesinde hücrenin kapısını açan anahtar görevi yapar. Pankreas, yeterli insülin üretemediğinde veya insülin anahtar görevini yapamadığında (insülin direnci) şeker, hücre içine girip enerjiye dönüşemez. Dolayısıyla şeker kanda yükselmeye başlar. Normal sağlıklı kişilerde kanda şeker ve insülin düzeyleri, birbirine paralel şekilde ve dar sınırlar içinde değişir. Örneğin yemek yenildikten sonra yükselir, uyku ve dinlenme dönemlerinde düşer. Pankreasta insülin üretiminin azalması veya insülin üretimi yeterli olduğu halde, doku ve organlar seviyesinde yeterli etki gösterememesi durumunda ‘diyabet’ gelişir. Diyabet hastalığına tıp dilinde ‘Diabetes Mellitus’ denilmektedir ve halk dilinde ‘Şeker Hastalığı’ olarak bilinmektedir.

Murat Can Aytemur