Yerel seçimlerde ittifak olacak mı? Yerel seçimler ne zaman?

Mayıs ayında gerçekleştirilen genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Türkiye büyük bir hızla yerel seçim moduna girdi. 2024 yılında gerçekleşecek olan yerel seçimler için partiler şimdiden seçim çalışmalarına başladı. Bazı yerlerde adaylar belliyken birçok şehirde partiler henüz adaylarını açıklamadı. Oy kullanacak kişiler hem çıkacak adayları merak ediyor hem de seçim tarihini oldukça merak ediyor. Peki Yerel seçimlerde ittifak olacak mı? Yerel seçimler ne zaman? İşte merak edilen soruların detayları…

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2023 13:36
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2023 13:36
https://www.yalovahayat.com/

Türkiye mayıs ayında büyük bir seçim sürecinden geçmişti 28. Dönem milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı seçildikten sonra dengeler değişmiş ve yeni bir dönem başlamıştı. Bakanlar kurulu değişmiş ve yeni bakanlar yeni kararlar almıştı. Şimdi ise Türkiye hız kesmeden yerel seçimlere hazırlanıyor. Peki Yerel seçimlerde ittifak olacak mı? Yerel seçimler ne zaman? Merak edilen soruların cevabını sizler için derledik…

Yerel seçimlerde ittifak olacak mı?

Genel seçimlerde Türkiye 4 ayrı ittifak ile seçimlere girmişti. Bunlar, Cumhur İttifakı’nı oluşturan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Büyük Birlik Partisi (BBP) ve Yeniden Refah Partisi.

Millet İttifak’ını oluşturan partiler, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ve Demokrat Parti olmak üzere 7 parti.

Emek ve Özgürlük İttifakı adı altında, Yeşil Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi (EMEP) 3 parti.

Zafer Partisi ve Adalet Partisi ise ATA İttifakı olarak bir ittifak kurmuştu.

Merak edilen ise yerel seçimlerde bu partilerin ittifaklarını devam ettirip ettirmeyeceğiydi.

AKP 7 Ekim tarihinde YSP 15 Ekim tarihinde olağan büyük kongrelerini gerçekleştirmeye hazırlanıyor, CHP ise 4-5 Kasım tarihlerinde 38. Olağan Büyük Kurultayı’nı gerçekleştirecek.

Partilerin bu Olağan Büyük Kurultay’ların gerçekleşmesinin ardından alınan kararlara bağlı olarak ittifak ile ilgili kararlarını açıklamaları bekleniyor.

Yerel seçimlerle ilgili resmi olarak bir ittifak kararı şu an için söz konusu değil fakat genel seçimlerde ittifak içerisinde olan partilerin yerel seçimlerde de birlikte hareket edeceği tahminler arasında.

Şu an için yerel seçimlere iş birliği içerisinde gireceği kesin olan iki parti AKP ve MHP olarak karşımıza çıkıyor. Bu iki partinin 2018 seçimlerinde başlayan seçim ittifakını, genel seçimlerde sürdürmesi yerel seçimlere de taşıma kararı almasına yol açtı AKP ve MHP, bu amaçla ortak komisyon kurdu.

Yerel seçimler ne zaman?          

Türkiye’deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için gerçekleştirilecek olan yerel seçimlerin tarihi herkes tarafından oldukça merak ediliyor. Yerel seçimlerin 31 Mart 2024 tarihinde yapılması bekleniyor. YSK 1 Ekim tarihinden itibaren seçmen listelerini nüfus ve vatandaşlık müdürlüğünden almaya başladı.

Hilal Baldemir