Başak Demirtaş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olacak mı?

Geçtiğimiz haftalarda Başak Demirtaş tarafından yapılan DEM Parti’den İBB Belediye Başkan adaylığı çıkışı büyük yankı uyandırmıştı. Demirtaş, partinin talep etmesi doğrultusunda DEM Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olabileceğini söylemişti. Medyascope’un Parti kulislerinden edindiği bilgiye göre DEM Parti’nin MYK’da Başak Demirtaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) adaylığı için “Parti uygun görürse düşünebilirim” açıklaması değerlendirmeye alınacak. Peki, Başak Demirtaş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olacak mı? İşte bu soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2024 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2024 10:43

DEM Parti kulislerinde son günlerde Başak Demirtaş’ın İBB Belediye Başkan Adaylığı çıkışı konuşuluyor. Başak Demirtaş’ın sürpriz bir şekilde “ Parti uygun görürse aday olabilirim” açıklaması gündemde büyük yankı uyandırdı. Partiden henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi fakat parti kaynaklarından alınan bilgiye göre Demirtaş’ın adaylık çıkışı MYK’da görüşülecek. Peki, Başak Demirtaş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olacak mı?  İşte merak edilen bu soruların cevabı…

DEM Parti’nin 25-26 Ocak tarihlerinde yaptığı MYK toplantılarında Başak Demirtaş’ın İBB Belediye Başkan adaylığına ilişkin talebi görüşüldü. Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre Başak Demirtaş’ın bu çıkışı parti içerisinde sürpriz oldu ve konu daha önce parti içerisinde hiç konuşulmadığı ve konu hakkında tartışılmaya ihtiyaç duyulduğu için MYK’da değerlendirildi. Değerlendirme sonrasında Demirtaş’ın aday olup olmayacağına ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

Kulislerden edinilen bilgiye göre DEM Parti’de “güçlü bir aday” olarak görülen Başak Demirtaş’ın adaylığı İstanbul için oldukça düşük bir ihtimal olarak görünüyor. DEM Parti, İstanbul ve Ankara gibi Batı illerinin olduğu büyükşehirlerde “kent uzlaşısı” aradığını ve bu doğrultuda aday çıkaracağını daha önceki toplantılarında açıklamıştı. DEM Parti, 18 Aralık 2023’te yaptığı MYK toplantısında “kent uzlaşısı” stratejisi kapsamında Batı illerinde aday adayı başvurularının buna uygun olarak alınmasına karar vermişti.

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, 20 Aralık 2023 tarihinde henüz Başak Demirtaş’ın adaylık açıklaması yapmasından önce Medyascope’un Başak Demirtaş’ın İBB adaylığına ilişkin iddialarına ilişkin sorusunu şöyle yanıtlamıştı:

“Bizim aday çıkaracağımızı açıkladığımız ilçelerde zaten aldığımız oy oranları ortada, dolayısıyla bu listeler Merkezi Seçim Koordinasyonumuz ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Komisyonumuzun çalışmaları neticesinde MYK’da uzun uzun tartışılarak belirlendi. Aday belirleme konusunda ise hiçbir isim henüz netleşmiş değil. Zaten bu adayları koşullarımızın mümkün olduğu her yerde ön seçimle ve kent uzlaşısıyla belirleyeceğiz. Dolayısıyla Başak Demirtaş da dahil, netleşmiş hiçbir isim yok. Başak Hanım’ın da başvurusu yok.”

İstanbul’da aday çıkarıp çıkarmama veya kimin aday olacağına, parti kurullarının karar vereceği belirtilse de kulislerde konuşulana göre, Başak Demirtaş’ın adaylık açıklamasının birçok açıdan partiyi zorlayacağı ifade ediliyor.

Hilal Baldemir