Zonguldak’ta batan geminin 12 Türk mürettebatı kayıp!

Dün fırtına nedeniyle Zonguldak’ta batan gemide bulunan 12 Türk mürettebatın kayıp olduğu bildirildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya konuya ilişkin kötü hava koşulları nedeniyle müdahale edilemediğini açıkladı ve denizciler için çalışmaların sabah saatlerinde yeniden başladığı öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2023 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2023 10:55

Türkiye hafta sonundan bu yana sağanak yağış ve fırtına ile mücadele ediyor. Ülkenin dört bir yanında şiddetli bir şekilde etkisini gösteren yağışlar ve fırtınalar adeta hayatı felç etti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü günler öncesinden 19 Kasım için 29 kent için kodlu turuncu uyarı yapmıştı, bu uyarı gün içinde 41 kente kadar yükseldi.

Şiddetli yağış ve fırtınanın en etkili olduğu kentlerden biri de Zonguldak oldu. Milli Eğitim Bakanlığı hava muhalefeti nedeniyle 20 Kasım Pazartesi günü Zonguldak, Bolu ve İstanbul Şile’de okullarda eğitim ve öğretime ara verildiğini duyurdu.

Zonguldak’ta yaşanan fırtına nedeniyle bir gemi kıyıya vurarak battı. Batan gemide 12 Türk mürettebat olduğu biliniyor.

Kötü hava koşullarının neden olduğu bilanço için teyakkuzda olan yetkililer çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Zonguldak'ta incelemelerde bulundu. Yerlikaya, incelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bakan Yerlikaya hasarın boyutunu paylaştı

Bakan Yerlikaya, Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı'nda gerçekleştirdiği basın toplantısında valilikler koordinasyonunda belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının ciddi hazırlıklar yaptıklarını dile getirdi. Yerlikaya bilançoya dair, şu ana kadar 16 ilde 1611 ihbar geldiğini ve bunların 65 çatı uçması, 270 ağaç devrilmesi, 102 su basması ve 1150 diğer olaylar olduğunu belirtti.

Yerlikaya, Türkiye genelinde meydana gelen şiddetli yağışlar ve fırtınalar nedeniyle Diyarbakır'da 1, Batman'da 1 olmak üzere 2 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade ederek vefat eden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

2 ildeki olaylarda yaralanan 50 kişiye de şifa dileyen Yerlikaya, "Zarar gören araç sayımız 4 ilde 16 ve şu ana kadar 16 ilimizde 7 bin 17 görevli arkadaşımız var. 4 ilde 109 vatandaşımız yapılan ihbarlar üzerine arkadaşlarımız tarafından kurtarıldı." şeklinde konuştu.

Zonguldak'ta 12 gemi mürettebatı kayboldu

Yerlikaya, "Olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle İzmir'e gitmek üzere limandan ayrılan Türk bayraklı 'Kafkametler' adlı kuru yük gemisi, sürüklenerek mendireğe çarpmak suretiyle batmıştır. Gemide bulunan 12 Türk mürettebat ile halen irtibat kurulamamıştır. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri, AFAD, Kıyı Emniyeti, jandarma, emniyet, itfaiye ekipleri hazır beklemektedir. Olumsuz hava koşullarının düzelmesiyle hemen arama kurtarma faaliyetlerine başlanacaktır." ifadesini kullandı.

Yerlikaya kayıp 12 mürettebat ile ilgili, "Bu kadar olumsuz hava koşulu ortamından maalesef 'Kafkametler' adlı gemimizde bulunan 12 vatandaşımız, 12 Türk mürettebatının da arama kurtarma faaliyetini yapamadık, üzülerek bunu belirtmek istiyoruz." dedi ve Yerlikaya, sabah saatlerinde havanın arama kurtarma çalışması yapmaya fırsat vermesini beklediklerini ifade etti.

Hilal Baldemir