Zeytinyağı ne kadar? Zeytinyağı fiyatları artacak mı?

Avrupa’da iklim koşullarının etkisiyle zeytinyağı üretiminde yaşanan düşüş zeytinyağı fiyatlarının artmasına neden oldu. Fakat Türkiye’de zeytinyağı üretimi yapan firmalar Türkiye’de böyle bir sorun olmadığını yeterli miktarda zeytinyağı bulunduğunu aktarıyor. Yeni yılla birlikte gelen zamların etkisiyle zeytinyağı fiyatlarında artış yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu oldu. Dünya zeytinyağı üretiminin yüzde 67’si Avrupa Birliği ülkeleri tarafından sağlanıyor bu durumda Türkiye’de de fiyatların artacağına dair endişe var. Peki, Zeytinyağı ne kadar? Zeytinyağı fiyatları artacak mı? İşte merak edilen sorunun cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 06.01.2024 14:43
Haber Güncellenme Tarihi: 06.01.2024 14:43

Türkiye’de birçok yemekte kullanılan zeytinyağı sağlıklı olması nedeniyle de oldukça sık tercih edilen yağlardan biridir. Fakat son 2 yılda zeytinyağı fiyatlarında yaşanan artış birçok kişinin bütçesini aştığı için tercih edilemiyor. Öte yandan Avrupa’da iklim koşullarından kaynaklı zeytinyağı üretiminde yaşanan düşüş fiyatların artmasına neden olurken bu durum dünyanın birçok yerinde fiyatların artmasıyla sonuçlandı. Bu durumunun Türkiye’yi etkileyip etkilemediği ise merak konusu. Peki, Zeytinyağı ne kadar? Zeytinyağı fiyatları artacak mı? İşte merak edilen sorunun cevabı…

Avrupa’da yaşanan zeytinyağı krizinin ülkemizde de yaşanacağı iddiaları medyada yer alırken Türkiye’nin en büyük zeytin üreticilerinden Marmarabirlik’in Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa Avrupa’nın aksine Türkiye’de yeterli miktarda zeytinyağı olduğunu aktardı.

Başkan Asa, yapılan resmî açıklamalara göre Türkiye'de 170 bin ton bir önceki yıldan stok devri ve 2023/24 yılı hasat döneminde de 180 bin ton üretim beklendiğini açıklayarak, "Zeytinyağı fiyatları ile spekülatif haberler yaparak bazı kesimler yine 'zeytinyağlı yiyemem aman' şarkısını söyletmeye çalışıyor. Marmarabirlik’in ambalajlı olarak 1 kg sızma zeytinyağı toptan satış fiyatı 270 TL seviyelerindedir. Raf fiyatlarında çok çelişkili rakamlar görmekteyiz. Burada tüketicilerimiz yapacağı tercihlerde dikkatli olmalıdır” şeklinde konuştu.

Zeytinyağı fiyatlarının içerdiği asit oranlarına göre belirlendiğini aktaran Hidamet Asa, "Bu yılın getirdiği bir durum sebebi ile dizem yağ olarak bilinen 0,3 asit zeytinyağı yoktur. Tariş tarafından sızma zeytinyağının sınırı olan 0,8 asit yağ fiyatı 265 TL, Naturel birinci olarak bilinen 1 asit zeytinyağı fiyatı 230 TL olarak açıklanmıştır. Ürün fiyatları mukayese edilirken baz alınması gereken fiyat da budur. Kamuoyunda zeytinyağı fiyatının 1 litresinin 500 - 600 TL olacağı yönünde çıkan haberler kesinlikle gerçeği yansıtmamakla birlikte, tamamen tahmine dayalıdır" şeklinde konuştu.

Hidamet Asa, “Ülkemizde yeterli miktarda zeytinyağı vardır, fiyatlarla ilgili kopan fırtına spekülatif ve gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

Hilal Baldemir