Yürüyen Köşk Derneği Başkanı Erdoğan, "Çürüyen Köşk demek daha doğru olur”

Yürüyen Köşk Derneği Kurucu Başkanı Metin Erdoğan, Atatürk'ün mirası Yürüyen Köşk’ün çürüdüğünü belirten bir açıklama yaptı. Erdoğan köşkün acilen onarılması gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2024 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2024 14:06
https://www.yalovahayat.com/

Atatürk'ün Yalova'daki doğa sembolü olan Yürüyen Köşk’ün çürüme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu aktaran Yürüyen Köşk Derneği Kurucu Başkanı Metin Erdoğan, köşkün acilen onarılması gerektiğini belirtti. Açıklamasına Yürüyen Köşk’ün tarihi hakkında bilgi vererek başlayan Metin Erdoğan, Atatürk’ün doğaya verdiği önemin altını çizdi.

“On binlerce kişi tarafından ziyaret edilen bir anlamlı müzedir”

Yürüyen Köşk’ün her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edildiğini belirten Metin Erdoğan, “Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK çok sevdiği Yalova'da aşık olduğu bir Ulu Çınar'ın yanında kendisine 1929 yılında mütevazı bir ev yaptırır. Aradan 1 yıl geçer. Ulu Çınar'ın büyük bir dalının Köşkün çatısına zarar verdiği görülür. Bahçıvan o dalı kesmek ister. Atatürk karşı çıkar ve şunu söyler: ‘O dal kalacak, Köşk gidecek!’ Gerçekten dal kesilmez ve Köşk raylar üzerinde 5 metre doğuya kaydırılır. Böylece Millet Köşkü'nün adı halk arasında "Yürüyen Köşk" olarak kalır! Bugün bu yapı her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilen bir anlamlı müzedir.” dedi.

“Tüm kişi, kurum ve kuruluşların desteğini bekliyoruz”

Yürüyen Köşk’ün tamamen çürüme tehlikesi altında olduğunu vurgulayan Başkan Erdoğan, “Doğa, çevre ve teknoloji harikası olan bu yapıya bugün "Çürüyen Köşk" demek daha doğru olur! Çünkü Köşk gerçekten çürümektedir! Bu çürüme ilk Evren döneminde de yaşanmıştı, ancak dönemin Çevre Bakanı Dr. İmren Aykut'un 1998 yılındaki girişimi ile onarılmış ve son dakikada çürümekten kurtarılmıştı. Yıl 2024 ve tarih tekerrür ediyor, yani Atatürk'ün mirası Yürüyen Köşk yine tamamen çürümek tehlikesiyle karşı karşıya! Ata mirası Yürüyen Köşk şu an acilen ilgi, açıklama, bakım ve onarım bekliyor! Tüm kişi, kurum ve kuruluşların desteğini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Serap Polat