Yurt dışından alışveriş yapanlara kötü haber! Gümrük vergisi iki katına çıktı

Türkiye’de oldukça fazla kullanıcısı olan yurt dışı alışveriş sitelerinde fiyatların uygun olması talebi artırıyordu. Fakat vatandaşın tek uygun fiyatlı alışveriş seçeneği olan yurt dışı ürün alımında da vergi artışı yapıldı. Gümrük Kanunu'nun bazı maddelerinin uygulanması hakkındaki kararda değişiklik yapılarak, değeri 30 Euro’yu aşmayan eşya ile bin 500 Euro’yu aşmayan ilaç cinsi eşyalar için yeni vergi düzenlemesi yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2024 10:33
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2024 10:33

Özellikle Asya ülkelerinde bulunan alışveriş sitelerinden alınan ürünlerin Türkiye’ye göre oldukça uygun fiyatlı olması bu gibi sitelere olan talebi son yıllarda artırmıştı. Gümrük vergisi ve yüksek kargo ücreti uygulansa bile buradaki fiyatlardan daha uygun fiyata alınan ürünler olması avantaj sağlıyordu. 

4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de gece yarısı yayımlandı.

Karara göre, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gerçek kişiye gelen ve değeri 30 Euro’yu geçmeyen eşya ile 1500 Euro’yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30, diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde 60 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilecek.

Karara göre, Avrupa Birliği'nden gelen kargolarda vergi 'den %30'a yükseltildi.

AB dışı ülkelerden gelen kargolarda ise vergi %30'dan %60'a çıkarıldı.

Bu da özellikle Asya ülkelerinden yapılan alışverişlerde uygulanan vergi oranının iki katına çıkarıldığı anlamına geliyor. Bu kapsamda bulunan ülkelerden yapılan alışverişlerde bundan sonra iki katı vergi ödenecek.

Bugün yayınlanan karar 15 gün sonra uygulamaya geçecek.

Hilal Baldemir