Her yıl Türkiye’ye binlerce göç yaşanırken, Türkiye’den de yurt dışına binlerce göç yaşanıyor. Dünyanın birçok yerinde yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı oldukça merak ediliyordu.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Türkiye'nin dış politika ve bakanlık faaliyetlerinde, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik çalışmalarına ilişkin bakanlık portalında yer alan verileri paylaştı.
Ankara'nın Kızılcahamam ilçesindeki otelde düzenlenen, Uluslararası Demokratlar Birliği’nin (UID) Kapasite Geliştirme ve Eğitim Çalıştayı'nda paylaşılan verilere göre; 6,5 milyonu Batı Avrupa'da olmak üzere toplamda 7,5 milyon Türk vatandaşı yurt dışında yaşıyor.
Nisan 2024 itibarıyla Avrupa genelinde 2 bin 427 Türk kökenli siyasetçi bulunuyor. Bunların arasında hükümet düzeyinde 2 bakan ve 2 devlet sekreteri bulunurken, Avrupa Parlamentosunda 7, ulusal ve federal düzeyde 69, eyalet ve bölgesel düzeyde 102, belediye meclislerinde ise 2 bin 245 Türk kökenli üye görev yapıyor.
Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu (BOAKK) kararları çerçevesinde, Nisan 2024 itibarıyla Türk vatandaşı 1707 öğretmen ve 141 okutman yurt dışında görevli bulunuyor.
BOAKK kararları çerçevesinde, nisan itibarıyla Türk vatandaşı 1558 din görevlisi de yurt dışında hizmet veriyor.
Yurt dışında Türkiye’yi kapsayan din hizmetleri konusunda bazı sorunlarla da karşılaşılıyor. Bazı ülkelerde Türkiye'den din görevlisi atanması uygulamasına son verilmesi, sayıların azaltılması talepleri ve din görevlilerinin oturumlarının uzatılmaması, gibi sorunlar ortaya çıkıyor.
Yurt dışındaki Türk vatandaşlarına, doğum, askerlik, evlilik, adli konular, ölüm, noter ve nüfus başta olmak üzere 70'i aşkın konu başlığında konsolosluk hizmeti sunuluyor.
Türkiye'nin dış misyonlarında 2002'de verilen konsolosluk hizmeti sayısı 131 bin iken, 2023'te bu sayı 3,3 milyon, 2024 yılının başından bu yana da 1 milyona yakın işlem gerçekleştirildi.
Öte yandan, "konsolosluk.gov.tr" üzerinden yurt dışında yaşayan vatandaşlar tarafından yapılan yıllık ortalama işlem sayısı ise 2 milyonu buluyor.
En fazla konsolosluk hizmeti Avrupa'da verilirken, nisan ayında sadece Almanya'da 272 bin 729 konsolosluk işlemi yapıldı.
Geçen sene 59 farklı şehirde toplam 74, yılın başından bu yana ise 22 şehirde 22 "gezici konsolosluk hizmeti" sağlandı.
Hilal Baldemir