Yeni vergi paketinden detaylar ortaya çıktı: Elden kira ödeyenlere ceza

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kayıt dışılıkla mücadele faaliyetlerini yasal düzenlemelerle güçlendirmek ve gönüllü uyumu artırmak amacıyla hazırlanan yeni vergi paketine göre, elden kira ödemesine cezai işlem yapılırken hizmet işletmelerinde yoklamalarla günlük hasılat tespit edilecek ve buna göre yıllık hasılatın kontrolü gerçekleştirilecek. İşte diğer detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2024 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2024 12:04

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılıkla mücadele faaliyetlerini yasal düzenlemelerle güçlendirmek ve gönüllü uyumu artırmak amacıyla yeni bir vergi paketi hazırladı. Vergi paketiyle ilgili çalışmalar devam ederken paketin içeriğine ilişkin detaylar da ortaya çıkmaya başladı.

Pakette en dikkat çeken düzenlemelerden biri, özellikle hizmet işletmelerinde yapılan günlük hasılat tespitlerinden hareketle yıllık hasılat kontrol edilmesine yönelik düzenleme.

YOKLAMALARDA GÜNLÜK HASILATLAR BELİRLENECEK

Vergi paketi kapsamında, serbest meslek erbabı ile ticaret erbabının ayda 3, yılda da 12'den az olmamak üzere yapılacak yoklamalarla günlük hasılatları tespit edilecek. Mükellef tarafından beyan edilen hasılat ile yoklamalarda tespit edilen hasılat arasında belli bir oranda fark bulunması halinde, mükellef izaha davet edilecek. İzahın yeterli görülmemesi halinde yapılan tespitler, yıllık hasılatın hesaplanmasında dikkate alınacak.

TEVKİFAT KAPSAMI GENİŞLİYOR

Mevcut vergilendirme sisteminde gelir ve kurumlar vergisinde ticari kazançlarda yıllara sari inşaat ve onarım işlerinde ödenen hakedişler ve istisnai bazı diğer ödemeler hariç, ticari nitelikte ödemelerde tevkifat yapılmıyor.

Yeni paketle birlikte KDV’de olduğu gibi kayıt dışılığın yaygın görüldüğü sektörlerde gelir ve kurumlar vergisine mahsuben tevkifat yapılabilmesi için Cumhurbaşkanı'na tam yetki verilecek.

Özellikle hizmet sektöründe ve elektronik ticaret platformları aracılığıyla faaliyette bulunan işletmelerde yapılan ödemelerden tevkifat yapılması planlanıyor.

USULSÜZLÜK CEZALARI ARTACAK

Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları her yıl o yılın başında belirlenen yeniden değerleme oranında artıyor fakat uzun yıllardır bu tutarlar güncellenmediği için caydırıcılığı azalıyor.

Paketle, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında artış yapılması öngörülürken fatura verilmemesi ve alınmaması durumlarında uygulanan özel usulsüzlük cezaları, aynı fiilin tekrarında artırımlı olacak şekilde uygulanacak.

ELDEN KİRA ÖDEMELERİ

Yeni vergi paketiyle meskenlerini kiraya verenlerin bu bedeli elden alması önlenecek. Bu amaçla elden kira ödemelerinde kiracılara da özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak kiracı ödemeyi elden yaptığını idareye bildirirse kiracıya ceza kesilmeyecek. İş yeri kiralamalarında da aynı kural geçerli olacak.

POS CİHAZI PAYLAŞIMINA CEZA

Vergi düzenlemesiyle, POS cihazını başka mükelleflere kullandıran ve başkasına ait POS cihazını kullananlara her bir tespit için ağırlaştırılmış özel usulsüzlük cezası kesilmesi paket kapsamında yer alıyor. Her bir tespit için bilanço esasında defter tutanlara 75 bin lira, işletme hesabında defter tutanlara 37 bin 500 lira, diğer mükelleflere 19 bin 500 lira ceza kesilecek.

Hilal Baldemir