Yargıtay emsal bir karara imza attı: Düğün takıları kime takıldıysa onda kalacak!

Yıllardır büyük tartışmalara neden olan hatta evliliklerin bitmesine yol açan düğün takıları konusuna Yargıtay son noktayı koydu. Yargıtay tarafından verilen hükme göre takı kime takıldıysa onda kalacak.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2024 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2024 11:13

Evlenirken büyük bir mutlulukla takılan takıların evlilik içerisinde tartışmalara neden olduğu ve hatta boşanmalarda dahi çiftlerin çatışmasına yol açan düğün takıları konusuna yıllar sonra nokta kondu.

Boşanma davalarında çiftlerin en sık yaşadığı anlaşmazlıklardan biri düğün takılarının kimde kalacağı konusu oluyor çoğu zaman bu konuda anlaşamayan çiftlerin boşanma süreçleri de uzamış oluyor.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bir davada "ziynet eşyalarının paylaşımında anlaşma bulunmadığı takdirde örf ve adetlerin varlığına göre, aksi takdirde kadın veya erkeğe takılan ziynetlerin kendilerine ait olduğu" kararına hükmetti.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 2023/5704 E. 2024/2402 K.' sayılı ilamında evlilik aşamasında erkeğe takılan takılar da dahil olmak üzere kadına ait olduğu yönündeki görüşünü 4 Nisan tarihi itibarıyla değiştirdi.

TAKI KİME TAKILDIYSA ONDA KALACAK

Yargıtayın yeni içtihatına göre, öncelikle bakılan husus, taraflar arasında evlilik sürecinde bu konuda bir anlaşma olup olmaması. Anlaşmanın var olması durumunda ziynetler anlaşmaya göre değerlendirilecek.

Eğer anlaşma mevcut değilse esas alınması gereken husus örf ve adetler olacak. Yeni karar verilmeden önceki kararda ise kime ne takıldığına dikkat edilmeden tüm ziynetler kadına aittir hükmü yer alıyordu.

Ancak güncel içtihat; düğünde erkeğe takılan ziynet eşyalarının erkeğe, kadına takılan ziynet eşyalarının ise kadına ait olması yönünde.

CİNSİYETE UYGUNLUK DURUMUNDA BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜ

Kanunun kapsamında yer alan bir diğer detay ise cinsiyet ayrımı olan ziynetlerin dağılımı. Yeni içtihat; ziynet eşyasının belli bir cinsiyete özgü olması durumunda cinsiyete uygunluğa göre karar verilmesine hükmediyor.

Eğer bu konuda bir tereddüt varsa, duruma göre bilirkişinin inceleme yapması gerekiyor. Bilirkişi incelemesine giden ziynetin her iki cinsiyet için de uygun olduğu belirlenirse, yine kararda olduğu gibi takılan veya verilen eşe ait sayılacak.

TORBADA TOPLANAN PARALAR ORTAK KABUL EDİLİYOR

Günümüzde yapılan düğünlerin bazılarında artık takılar gelin ve damadın üzerine takılmak yerine sandık, torba gibi ortak bir kesede toplanıyor ve gelin-damat düğün sonunda alıyor.

Bu durumda cinsiyete göre nitelik aranarak karar verilmesi gerekiyor. Bu yönde özellik tespit edilememesi halinde eşya yine ortak kabul edilecek.

Hilal Baldemir